***DECLARATIE IN EXCLUSIVITATE PENTRU „BLOGUL ROMANILOR DE PRETUTINDENI”(https://mihaimarin.wordpress.com)

 309772_129532930480419_1563006602_n
CRISTIAN PETRU BALAN, SCRIITOR ROMAN DIN USA:

 

herta muller premiul nobel 2009 literatura” DACA OPERA DOAMNEI HERTA MULLER AR FI FOST SCRISA NUMAI IN ROMANESTE, NU AR FI LUAT NICI UN PREMIU”

Herta Muller este, neindoios, o scriitoare foarte talentata, chiar daca scrierile dumneaei au fost, din pacate, putin cunoscute in Romania. Dar va garantam ca in aceasta tara exista carti la fel de valoroase si de bine scrise ca si ale noii laureate, insa ele, nebucurandu-se de o limba de circulatie internationala, vor ramane pentru totdeauna necunoscute. Daca H.M. ramanea in tara, mai mult ca sigur ca nu ar fi avut vreo sansa ca sa fie apreciata la adevarata ei valoare. La noi, scriitoarea traia cu teama si in limita subzistentei materiale. In modestia care o caracteriza, niciodata nu s-a recunoscut ca o autoare de elita. Cea mai buna dovada este faptul ca, intrebata, in 2007, daca premiul Nobel este semnificativ pentru creatia unui scriitor, Müller spunea ca singurul atu al acestei distinctii este suma mare de bani pe care laureatul o primeste, nicidecum recunoasterea literara.
Autoarea s-a plans, pe drept cuvant, ca si dupa asa zisa revolutie, continua sa fie urmarita de reminiscenta fostei securitati ramasa intacta in SRI. Probabil ca acum, intrata definitiv sub reflectoarele Nobelului si propulsata pe scena mondiala, dorinta ei ca fostii urmaritori sa fie inlaturati si pedepsiti (mai ales ca le-a spus si numele) va fi luata serios in consideratie de presedintele Basescu si de autoritatile responsabile. Desigur, presedintele o va felicita si ii va acorda mari diplome si titluri onorifice. La fel si Uniunea Scriitorilor, alte institutii de cultura ori Academia Romana, dar… prea tarziu! Intr-un fel, acordarea oricaror inalte titluri romanesti unui premiat Nobel pentru un cetatean roman care a fost inainte complet ignorat in tara de bastina, ar parea oarecum o ironie in fata opiniei publice mondiale. Oricum ar sta lucrurile, nu putem decat sa o felicitam sincer pe Herta Muller care apartine in buna masura si literaturii roman, pe deplin onorata cu nobila ei activitate scriitoriceasca.

Cristian Petru Balan

Scriitor roman din Statele Unite
****BIOGRAFIE CRISTIAN PETRU BALAN :  https://mihaimarin.wordpress.com/cristian-petru-balan– IN INTERVIUL REALIZAT DE SIMONA SAS-SIMONIAK din Chicago

***ARTICOL  PRELUAT de www.carte.ubix.ro    : /http://carte.ubix.ro/detalii/cristian-petru-balan-daca-opera-doamnei-herta-muller-ar-fi-fost-scrisa-numai-in-romaneste-nu-ar-fi-luat
free counters thanks , for your visit !

–––––-SI EI AR FI MERITAT PREMIUL NOBEL !!!–––––––––-

 

MARIN MIHAI-BLOGUL ROMANILOR DE PRETUTINDENI(https://mihaimarin.wordpress.com)

Anunțuri