Orasul e impanzit de afise electorale, iar uratenia lor imi da frisoane… Nu ma erijez intr-un cunoscator de marketing politic. Dar, fara jena, constat ca altii, care, in mod sigur, pretind ca s-ar pricepe, au facut prapad din campaniile candidatilor.

Fundalul apolitic al sufletului meu romantic ma tine de parte de judecatile partinitoare. Nu nutresc simpatii pentru niciunul dintre cei a caror figura pavoazeaza blocurile, iar antipatiile mi le impart echitabil intre toti.

Mi se par cumplite pozele lui Basescu. N-am mai vazut de mult asa imagini facute in dusmanie, in care, parca, fotograful a vrut sa ne arate un barbat care priveste milog si derutat catre noi, contrazicand amenintarea din cuvinte: De ce le e frica, nu scapa… In plus, niste art directori destoinici de agentie au crezut ca, daca ii scot chelia din cadru, decupand pe toate afisele scafarlia omului, romanii isi vor imagina ca, dincolo de halca de afis, ar fi urmat sa apara vreo chica in vant.

Geoana si-a asezat pe afise o poza de buletin si cel mai modest slogan pe care mi l-as fi putut imagina. Folosit si rasfolosit pana cum in toate contextele posibile, “Impreuna invingem” are profunzimea ridicola a formulei de odinioara “Vom face totul”… Totul, bine, dar ce vom face, mai exact? Si, totusi, ce invingem noi impreuna cu Geoana? Nu cumva el vrea sa invinga impreuna cu noi- iar apoi sa se bucure singur de inscaunare, ca doar nu vom locui impreuna in vilele de lux si-n viata plina de orgolii satisfacute?

Nu-mi place nici campania lui Antonescu, ma alunga vrajeala legata de bunul- simt care nu s-a remarcat pana acum in vreun fel special in cariera candidatului. Dar recunosc ca, in primul rand, ma supara sloganul lui Oprescu, scris incorect. “Hai Romania!”, fara virgula obligatorie in cazul vocativului, ma face sa ma indoiesc de gradul de alfabetizare a celor care, pun pariu, au luat o poala de bani ca sa-si etaleze romana schiloada pe toti peretii. Marturisesc ca asta imi aminteste de lansarea cu pompa, acum cativa ani, a cartii scrise de Andreea Esca si asezata sub un titlu cu punctuatie deraiata: “Buna seara Romania, buna seara Bucuresti!”. Regula e simpla si orice copil harnic o invata fara probleme: substantivele in vocativ sunt asezate intre virgule, daca sunt in interiorul propozitiei, sau izolate prin virgula de restul propozitiei atunci cand se afla la inceput sau la sfarsit. Simplu ca buna ziua. Simplu ca “votat”. Dar nu chiar atat de simplu pentru toti cei care trimit e-mailuri care incep cu formula vaduvita de noima si de virgula “Buna Alice”, “Buna Gigel” sau ” Salut prieteni”… Dar asta e alta poveste. Oricum, cred ca invatatoarea lui Oprescu, daca mai traieste, e tare necajita…

by ALICE NASTASE-Revista TANGO

––––
LA MULTI ANI! .NINA CASSIAN,poeta ,eseista si traducatore, stabilita la New York, s-a nascut la 27 noiembrie 1924, in Galaţi.In anul 2008, a revenit in Romania, cu sprijinul revistei TANGO, publicatie condusa de ALICE NASTASE.

MARIN MIHAI-„HAI, ROMANIA!”-BLOGUL ROMANILOR DE PRETUTINDENI(https://mihaimarin.wordpress.com)

Anunțuri