Citez o fraza din discursul lui Nicolas Sarkozy, in seara victoriei sale in alegeri. “Presedintele republicii trebuie sa-i iubeasca si sa-i respecte pe toti francezii. Eu voi fi presedintele tuturor francezilor. Impreuna vom scrie o pagina noua din istoria noastra. Sunt sigur, dragii mei compatrioti, ca aceasta pagina va fi una minunata”. Rezultatul alegerilor fusese unul strans, care sugerase ca poporul francez era puternic divizat intre doua optiuni. Nu atat de strans precum cel de duminica din Romania, dar totusi noul presedinte a tinut sa le arate, din prima secunda simbolica a propriei presedintii, ca se va stradui sa faca uitata aceasta diviziune.

Sa cautam un exemplu poate mai apropiat, adica al unui lider reales. Angela Merkel, la obtinerea celui de al doilea mandat: “Voi fi un cancelar al tuturor germanilor. La finalul acestui mandat vom avea mai multa solidaritate, nu mai putina”.

Stiti cumva cum se spune “i-am ciuruit” in franceza sau in germana? Nici eu. Si nici nu vreau sa invat…

Din discursul noului – si vechiului – presedinte ales, am aflat ca suntem in plin razboi civil si ca el conduce una din factiunile implicate. Si totusi, eu traiam cu impresia ca alegerile se refera strict la persoana pe care o vrem in fruntea statului, si atat. Oricine s-ar alege, in final, de aceleasi lucruri trebuie sa se ocupe: de locuri de munca, de salarii si pensii, de educatie, de sanatate, de autostrazi, de protejarea mediului. Insa din aceasta primitiva proclamatie a victoriei, nu pot sa nu inteleg ca viitorul – si fostul – presedinte s-ar putea ocupa de aceste lucruri, insa numai pentru cei care l-au votat. Iar restul? Pe restul ii va “ciurui”. Ura, pana la urma, a fost esenta primului sau mandat. Razbunarea va fi, probabil, esenta celui de al doilea.

Probabil ca avem o intelegere foarte diferita a politicii si a semnificatiei votului. Ca europarlamentar, eu reprezint in Europa cetatenii romani, fara sa conteze casuta unde au pus stampila cu jumatate de an in urma. Cand cer la Strasbourg fonduri suplimentare pentru bolnavii cronici, nu ma intereseaza culoarea lor politica; stiu doar ca acum sufera, si au dreptul la protectie din partea statului roman sau a UE. Cand promovez la Bruxelles produsele romanesti, nu ma intereseaza cu cine voteaza ciobanii cand fac branza de burduf; vreau ca agricultura noastra sa aiba o sansa pe piata europeana. Cand ma lupt pentru romanii din Italia, nu ma gandesc cu cine au votat sau vor vota; vreau doar sa se simta aparati, fiindca asta e datoria mea.

De ce? Pentru ca sensul politicii e reprezentarea.Noi nu avem presedinte. Traian Basescu e specializat doar in castigat alegeri.

By europarlamentar DACIANA SARBU-PONTA (http://dacianasarbu.wordpress.com  )

VICTOR PONTA  PUNE  PARIU CU DACIANA SARBU:

”  VOI AJUNGE PRESEDINTE SI VOI SCAPA  TARA DE DICTATOR ! AMIN !”(´´martor ´´MARIN MIHAI:”Nu e poanta…O sa traim si… o sa vedeti!)…

––––

UPDATE 27 APRILIE 2012….VICTOR PONTA A AJUNS PREMIER !

PRIMA DECLARAŢIE a lui Ponta, după ce a fost desemnat premier

Victor Ponta, noul premier desemnat, a anunțat vineri seară că acceptă mandatul şi că speră să formeze un guvern „care să redea românilor speranţa că în România lucrurile se îndreaptă spre direcţia bună”.

„Este un moment special în viaţa noastră politică şi înţeleg, alături de colegii din USL, să accept acest mandat şi să încerc să îl duc la îndeplinire, cu toate puterile, până la alegeri. Mă bazez în special pe USL şi pe toţi ceilalţi parlamentari care vor înţelege şi vor considera utilă susţinerea unui asemenea guvern, cu un mandat limitat până la alegerile parlamentare. Este un moment în care responsabilitatea care trebuie să îi revină fiecărui om politic trebuie să funcţioneze. Voi încerca să formez un guvern şi să asigur o guvernare până la alegeri care să redea românilor speranţa că în România lucrurile se îndreaptă spre direcţia bună pe care şi-o doresc cu toţii. Voi prezenta în cel mai scurt timp şi programul de guvernare şi lista miniştrilor şi ne vom prezenta în faţa Parlamentului pentru votul constituţional”, a spus Ponta, la Cotroceni.

MARIN MIHAI-” HAI, ROMANIA !” -BLOGUL ROMANILOR DE PRETUTINDENI (https://mihaimarin.wordpress.com

Anunțuri