UPDATE 5 MAI 2012:

ROMANUL ZBOR INTRERUPT,SCRIS DE MONICA LEBADA ,VA FI LANSAT SAMBATA, 5 MAI 2012, LA ALBA MALL,IN CADRUL TARGULUI DE CARTE ALBA TRANSILVANIA, DIN ALBA IULIA.

CARTEA VA FI PREZENTATA DE PROFESORII ADINA SOROHAN SI ALEXANDRU CIOCAN.

ELEVA ADINA ADAM  ( COLEGIUL NATIONAL L.BLAGA DIN SEBES ) VA LECTURA FRAGMENTE DIN ROMANUL MONICAI LEBADA.

                                                   

 Proză de ficţiune, Zbor întrerupt este un roman ce marchează debutul literar al dnei Monica Lebădă, autoare pentru care literatura reprezintă terenul captivant al emoţiilor şi poveştilor inedite de viaţă. Tocmai acest aspect a încercat autoarea să surprindă cât mai bine în romanul său, grefând pe fundalul unei societăţi americane istoria tulburătoare a unui destin feminin, creionat din întâmplări şi coincidenţe, adesea din sfera tragicului.

Acţiunea ia coordonatele lumii americane, desfăşurându-se în orăşelul Great Falls Montana, ”cunoscut ca Electric City, din cauza celor cinci baraje hidroelectrice, pe râul Missouri”, şi având în grupul protagoniştilor (Nicole, Sonia, George, Matt, Chris etc.), câţiva adolescenţi ambiţioşi, buni prieteni şi dornici să urmeze Academia de Forţe Aeriene, fapt ce se şi întâmplă. Perioada finalului de ciclu liceal e amplu surprinsă, în prima parte a cărţii, mai ales că aceasta coincide cronologic cu înmugurirea sentimentelor pure de iubire, cu emoţia primului sărut şi uneori cu alegerea partenerului. Acest dat firesc al lucrurilor o surprinde şi pe Nicole, personajul principal şi naratorul de facto, care se îndrăgosteşte intempestiv de David Sijka, noul coleg de bancă, recent mutat în oraş cu tatăl său, un cunoscut magistrat. Apariţia acestui tânăr cu un aer misterios de tristeţe, dar şi cu un caracter puternic, determinat să-şi urmeze visul profesional, modifică acea curgere firească şi lentă totodată a evenimentelor. De acum încolo, naraţiunea se dezlănţuie, curgând în cascade tumultuoase ce întreţin suspansul şi ritmul alert, tipic american.

Ascunse cu atenţie la început, sentimentele celor doi îşi ies treptat din matcă şi relaţia lor evoluează firesc, dar cu un surplus de pasiune, până când un misterios accident le schimbă destinele pentru totdeauna. E momentul unor traume sentimentale, resimţite dureros de Nicole.

Dacă în prima parte a cărţii, riguros construită din 13 capitole, asemenea celei de a doua, întâmplările şi relaţiile interumane sunt protejate din înalt de un cer senin, în partea ultimă, evenimentele stau sub semnul tragicului, sunt ”,fără cer”, cum menţionează autoarea.

În viaţa Nicolei apare un personaj misterios, cu un nume sugestiv: Thomas Ghost. Relaţia celor doi este sinuoasă tocmai din cauza unui trecut ce-i bântuie pe amândoi, determinându-i să-şi reprime, pentru multă vreme, adevăratele sentimente.

Fără doar şi poate, Zbor întrerupt atinge şi această dimensiune a erosului, fiind în substanţă un roman de dragoste, captivant şi tulburător, cu inserţii de mister şi realizat cinematografic, cu un final uşor ambiguizat, lăsând loc unor interpretări alternative. Mai reţinută cu descrierile, autoarea îşi concentrează în schimb toată atenţia şi forţa asupra firului narativ, condus viguros de un narator grăbit să-şi spună povestea până la capăt, presat de timp şi de evenimente, bulversat de avalanşa emoţiilor. Acest narator feminin, Nicole, reuşeşte să întreţină suspansul, să devină ghidul cititorului prin propria-i grădină narativă.

Scrisă într-un limbaj accesibil, cu o structură rectilinie (un singur nucleu epic, evoluţie cronologică), cartea dnei Monica Lebădă vine în întâmpinarea cititorului cu o lectură deopotrivă atractivă şi recreativă.

http://www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro/Poze/carti/m grosu.gif

Prof. Dr. Monica Grosu

Redactia Revistei Armonii Culturale

mglio

*** Premiului Uniunii Scriitorilor din România 2011, Filiala Alba, la secțiunea critică literară, cu volumul LECTURI ÎN OGLINDĂ.

http://www.armoniiculturale.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1120:monica-grosu-lecturi-in-oglind-sau-despre-necesitatea-i-valoarea-unei-exegeze-constructive-ca-punct-de-sprijin-al-oricrui-demers-cultural-&catid=55:gheorghe-a-stroia&Itemid=53

********************************************

IMPORTANT !    Daca doriti sa intrati in posesia  romanului  ZBOR INTRERUPT ,pentru comenzi,va puteti adresa  in scris  Editurii BIBLIOPHIL:

 office@scream.ro 

 Adresa : Str. Petofi Sandor, Nr. 7A, Cod postal 430153,
Baia Mare, Maramures, România

    ************************************************* *Nicki Minaj – Fly ft. Rihanna **************

MARIN MIHAI: HAI,ROMANIA!-BLOG-REVISTA ROMANILOR DE PRETUTINDENI by MARIN MIHAI & The Friends (https://mihaimarin.wordpress.com)
Anunțuri