„IZVORUL TAMADUIRII” LA MANASTIREA GHIGHIU,UNDE SE ROAGA VIP-URILE


https://i2.wp.com/www.national-magazin.ro/images/articole/thumbs/13085734160_h.jpg

FOTO: MANASTIREA GHIGHIU(http://www.manastireaghighiu.ro/)

construimcatedrala.roepiscopiaspanieiportugaliei.es

******************up date 2015

 

 

La Manastirea Ghighiu se tin slujbe in fiecare zi. Rugaciunile diminetii incep la ora 6.30 si sunt urmate de Sfanta Liturghie, cand se citeste fiecare zi a saptamanii: Luni – Acatistul Sfintilor Arhangheli, Marti – Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul, Miercuri – Acoperamantul Maicii Domnului, Joi – Acatistul Sfantului Niculaie, Vineri – Acatistul Sfintei Cruci si al Izvorului Tamaduirii. Sambata este ziua inchinata mortilor, iar duminica manastirea este loc de pelerinaj pentru credinciosi.


17 aprilie 2015-IZVORUL TAMADUIRII

Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste „Izvorului Tamaduirii”, praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in  lucrarea mantuirii oamenilor.
Marea sarbatoare este organizata la toate bisericile din tara, dar, ca in fiecare an, credinciosii de pretutindeni, mai ales bucurestenii, se vor indrepta langa Ploiesti, unde se va oficia astazi Sfanta Liturghie si sfintirea apei la Manastirea „Izvorul Tamaduirii” Ghighiu, din judetul Prahova.
icoana-maicii-domnului-sirianca-facatoare-de-minuniPelerinii vin  la Ghighiu ca sa se roage la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Sirianca, dar si la izvorul tamaduitor din curtea bisericii pentru a lua apa sfintita(aghiazma mica) care  vindeca trupul si sufletul si aduce bunastare si pace.

Situată la mai putin de cinci kilometri sud de Ploiesti si vreo 55 kilometri nord de Bucuresti, Manastirea Ghighiu – cu hramul „Izvorul Tamaduirii”- este unul dintre cele mai cunoscute lacasuri de cult din Romania.


Ridicata acum mai bine de patru secole, in mijlocul unei paduri care facea parte din legendarii Codrii ai Vlasiei, manastirea atrage credinciosi din toată tara.
Actuala biserica a manastirii a fost zidita intre anii 1858-1866 prin stăruintele staretilor Eftimie si Antonie, sustinute prin purtarea de grija a mitropolitului Nifon, chiar pe temelia fostei bisericute de lemn.
Pictura, exceptand scenele din turla, este influientată de scoala italiana, iar autorul ei este pictorul Gheorghe Tatarescu.
Biserica manastirii Ghighiu a avut de suferit în timpul marelui cutremur din 1940, dar şi în timpul bombardamentelor aliate asupra campurilor petroliere din Prahova, din 1944. Din aceste considerente, asupra manastirii s-a răsfrant din belsug grija Patriarhului Justinian Marina care, dupa ce a transformat aşezamantul in manastire de calugarite, a trecut la restaurarea bisericii, între anii 1954-1958.

VIDEO.GHIGHIU MONASTERY :

***


Ghighiu, manastirea la care se roaga VIP-urile :

GHEORGHE HAGI SI MARILENA HAGI,EMIL CONSTANTINESCU, GIGI BECALI,SANZIANA

Mounting created Bloggif

BURUIANA,GABRIELA VRANCEANU FIREA, ION ILIESCU,PETRE ROMAN,ROMANITA IOVAN,MIHAI STOICHITA,OANA ZAVORANU,COSMIN OLAROIU, CATALIN BOTEZATU,PEPE (IONUT PASCU),MIRABELA  DAUER,ANGELA SIMILEA,CARMEN SERBAN, VICA BLOCHINA,IULIANA MARCIUC si ADRIAN ENACHE,ANDREEA MARIN , subsemnatul  Marin MIHAI (nu e e vip, dar nici nu isi doreste! 🙂 )

 Indiferent daca este sau nu zi de sarbatoare religioasa, parcarea manastirii din satul prahovean Ghighiu este plina de autoturisme de lux, multe dintre ele inmatriculate in Bucuresti. Oameni de afaceri, politicieni, dar si vedete TV ajung aici in cautarea linistii spirituale. “Multi credinciosi vin la noi pentru a se ruga icoanei facatoare de minuni Maica Domnului cu Pruncul.

In ultima vreme au fost mai mult cantareti, cum ar fi Pepe si Oana Zavoranu, Angela Similea, Mirabela Dauer, dar si creatori de moda ca Romanita Iovan sau Catalin Botezatu” povesteste maica Eupraxia, una dintre cele peste 50 de calugarite care-L slujesc pe Dumnezeu in locasul vechi de aproape patru secole.

Icoana care atrage VIP-urile a fost adusa din Siria in 1958, fiind pictata pe lemn de santal in secolul al XVI-lea. In semn de recunostinta pentru ajutorul oferit, credinciosii agata la icoana bijuterii, pe care maicile le doneaza in scopuri caritabile.

Ver imagen original

Pe lista enoriasilor celebri se mai regasesc fosti fotbalisti sau sefi de stat precum Gheorghe Hagi (In FOTO, cu sotia sa,Marilena Hagi ) sauEmil Constantinescu,

dar si prezentatori TV, precum Iuliana Marciuc(in FOTO,cu Adrian Enache ).

Resultado de imagen de VICA BLOCHINA

(Vica Blochina)

Manastirea a fost ridicata in anul 1817, pe locul in care a functionat o alta vatra monahala, zidita pe la sfarsitul veacului al XVI-lea de logofatul Coresi si sotia sa.

Fundatia actualei biserici a fost turnata pe blocuri masive de piatra, pe care s-au ridicat ziduri groase din caramida. Atat biserica, cat ai cimitirul Manastirii Ghighiu au avut de suferit in timpul marelui cutremur din 1940, dar mai ales in urma bombardamentelor americanilor asupra campurilor petroliere din Prahova, in 1944.

Patriarhul Justinian Marina a transformat insa ruinele in manastire de maici si a restaurat biserica in anii ’50.(www.hotnews.ro)

––-ACATISTE.Pentru Acatiste la M-rea Ghighiu .Pr. Pantelimon Muntean M-rea Ghighiu Com. Bãrcãnesti Jud. Prahova Sat Ghighiu Nr.1A cod.107056 pentru informatii :Telefon 0244 277198″

–––VEZI,HARTA.

CUM SE AJUNGE la MANASTIREA GHIGHIU (sat GHIGHIU,COM.BARCANESTI,jud.Prahova)

DISTANTE

Ploiesti-sat Ghighiu/com.Barcanesti-apox.5-6 km pe DN1,schimbare de sens la LICEUL AGRICOL BARANESTI

Bucuresti-Ghighiu-aprox.55 km pe DN1,schimbare de sens la LICEUL AGRICOL BARCANESTI

Manastirea Ghighiu se afla la 6 kilometri sud de Ploiesti,in comuna Barcanesti,sat Ghighiu 1A ,la 2km de bifurcatia cu DN1 (la iesirea sudica din Ploiesti,spre Bucuresti,pe DN1)

Pentru cei care ajung in Ploiesti-in fata Garii de Sud,exista autobuze/microbuze (Rafov, Buda-Palanca) si, uneori ,microbuze cursa speciala pana la poarta MANASTIRII GHIGHIU ((http://www.manastireaghighiu.ro/)

-Pentru cei care vin din Bucuresti, exista microbuze Bucuresti -Ploiesti (de langa Gara de Nord),ori trenuri Bucuresti-PLOIESTI SUD  (in fatza garii e statie de microbuze).Se coboara din microbuzul Bucuresti-PLOIESTI la Barcanesti-  Liceul Agricol (punct de reper pe DN1),

ori se merge pe jos sau cu masina personala ,direct la poarta  manastirii  (aflata la circa 2 km de la Liceul Agricol Barcanesti,spre satul Ghigiu ,NR.1A )

Harta rutiera Manastirea Ghighiu - Harta turistica Manastirea Ghighiu

update***********

Antrenorul Stelei se roagă la  icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Ghighiu.

De ani buni, Mihai Stoichiţă (55 de ani), pe hârtie noul antrenor al  Stelei, obişnuieşte să meargă periodic într-un loc foarte drag sufletului său:  Mănăstirea Ghighiu, aflată la doar câţiva kilometri distanţă de oraşul Ploieşti,  în drumul spre Buzău. Acolo, cel poreclit “Lippi” se roagă la icoana făcătoare  de minuni a Maicii Domnului.

Sute de mii de români merg în fiecare an să se roage la icoana făcătoare de  minuni a Maicii Domnului, aflată la Mănăstirea Ghighiu, din Prahova. Printre  credincioşii care trec frecvent pragul acestei mănăstiri se numără şi actualul  antrenor al Stelei, Mihai Stoichiţă. Ori de câte ori are timp, tehnicianul  principal al “roş-albaştrilor” îşi face drum spre Ghighiu. În anii ’90, când  Stoichiţă ducea Steaua în cupele europene, antrenorul obişnuia să poarte la  fiecare meci o iconiţă cu chipul Maicii Domnului.

Şi alte personalităţi se perindă pe  aici

Printre numele cunoscute care se roagă la icoana făcătoare de minuni a Maicii  Domnului de la Ghighiu se numără Romaniţa Iovan, Ion Iliescu, Petre Roman, Cătălin Botezatu, dar şi  foarte mulţi sportivi. Antrenorul Cosmin Olăroiu este şi el unul dintre cei care  se reculeg la Ghighiu, la fel o parte dintre fostele componente ale lotului  olimpic de gimnastică sau hocheiştii de la Steaua.

Istoria icoanei Maicii  Domnului

În 1958, icoana făcătoare de minuni a fost adusă din Siria de Episcopul  Vasilios Samaha şi a fost lăsată la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Se  spune că icoana i-a cerut Preafericitului Patriarh Teoctist, în vis, să o ducă la Ghighiu. E cunoscută sub numele de Sirianca. De ziua Izvorului Tămăduirii, la  Mănăstirea Ghighiu vin peste 200.000 de pelerini din întreaga ţară.

Mai mult: Stoichiţă are frică de Dumnezeu | Libertatea.ro


Gigi Becali, patronul Stelei, dă 2.000 € pe lună la măicuţe

NOV-2010-www.libertatea.ro

 • Deşi jucătorii Stelei nu şi-au primit salariile pe ultimele două luni de contract, Becali dă bani la Mănăstirea Ghighiu
 Târât în ultima perioadă în mai multe procese şi supărat după evoluţiile din ce în ce mai slabe ale Stelei, Gigi Becali (52 de ani) şi-a găsit liniştea revenind la un obicei mai vechi: donează bani bisericilor.

Libertatea a aflat din surse apropiate lui Gigi Becali că, de puţin timp, patronul Stelei trimite lunar, prin intermediul unor măicuţe, câte 8.000 de lei, echivalentul a aproximativ 2.000 de euro, la Mănăstirea Ghighiu, aflată în imediata apropiere a oraşului Ploieşti, judeţul Prahova. “Eu nu mă rog la acea mănăstire, dar donez bani la Ghighiu pentru că acolo se găseşte icoana făcătoare de minuni”, le-ar fi povestit Becali unor prieteni.

«Mă face să-mi ordonez gândurile»

“Oricum, îmi place să ajut măicuţele. Asta mă face să-mi ordonez gândurile. Pentru mine, credinţa în Dumnezeu este ceva care pleacă din sufletul meu, iar Dumnezeu m-a ajutat de fiecare dată”, s-ar fi destăinuit Becali unor apropiaţi. De remarcat că Mănăstirea Ghighiu este locul de rugăciune preferat al lui Cosmin Olăroiu, antrenorul pe care Gigi Becali şi-l doreşte, mai nou, la Steaua.

Tot la acest lăcaş de cult îşi mai caută liniştea şi Mihai Stoichiţă, tehnicianul care, în vară, s-a găsit la cârma echipei roş-albastre.


Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Ghighiu (sec. XVI)

MAICA DOMNULUI SIRIACA

Istoricul icoanei

Pentru a identifica venirea icoanei MAICII DOMNULUI SIRIACA la Mănăstirea Ghighiu în anul 1958, 25 februarie, trebuie amintit textul care a fost consemnat în Glasul Bisericii, Revistă oficială a Sfintei Mitropolii a Ungro-Vlahiei.
Numele lui Vasile Samaha e bine cunoscut ierarhilor, clericilor şi credincioşilor din ţara noastră. Arhimandritul de acum câţiva ani ne-a vizitat în mai multe rânduri, fie singur, fie ca însoţitor al Prea Fericitului Alexandru al III-lea, Patriarhul Antiohiei şi Întregului Orient.

Cu un an în urmă, adică la 13 februarie 1957, Vasile Samaha a fost ridicat în treapta de episcop, cu titlul de Serghiopolis, şi con­tinuă să deţină calitatea de reprezentant permanent al Patriarhiei Apostolice din Antiohia, pe lângă Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse, avându-şi reşedinţa la metocul antiohian din Moscova, pe care-l con­duce din 1948. Înzestrat cu deosebite calităţi de om bisericesc, cu o bună pregătire teologică, cu o minte ascuţită, cu un spirit viu şi pururea prezent, cu putinţa de a cuprinde largi orizonturi de înţele­gere a realităţilor bisericeşti şi sociale, Prea Sfinţitul Episcop Vasile Samaha s-a impus drept un puternic militant pentru unitatea Orto­doxiei, pentru consolidarea conştiinţei de ecumenicitate ortodoxă.

Mounting created Bloggif

În ultimii zece ani a întreprins, ca împuternicit al Sfântului Sinod din Antiohia, lungi şi repetate călătorii în aproape toate centrele Orto­doxiei, purtând mesaje de solidaritate bisericească răsăriteană şi de promovare a luptei pentru pace. Cu toate dificultăţile ridicate de epoca turbulentă a Orientului Mijlociu şi a omenirii în general, Prea Sfinţitul Vasile a izbutit să obţină o seamă de succese pe care istoria bisericească, desigur, nu le va neglija.

La 4 februarie 1958 Prea Sfinţitul Episcop Vasile Samaha a sosit din nou în ţara noastră, venind cu avionul din Moscova. Pe aeroportul Băneasa, Prea Sfinţia Sa a fost întâmpinat şi salutat de Prea Sfinţitul Episcop Teoctist Botoşăneanul, Vicar Patriarhal, de d-l Ion Onţanu, Director în Departamentul Cultelor şi de Prea Cu­cernicul Preot N. Cazacu, Secretar Patriarhal. În aceeaşi zi Prea Sfinţia Sa a fost primit de Prea Fericitul Patriarh Justinian.

De asemenea, s-a prezentat în audienţă şi la d-l Director D. Dogaru, Secretarul General al Departamentului Cultelor. De data aceasta Prea Sfinţitul Vasile a avut de îndeplinit mi­siunea ce-i fusese încredinţată de Prea Fericitul Patriarh Alexandru al III-lea şi de Sfântul Sinod al Bisericii Antiohiene, şi anume aceea de a înmâna câtorva ierarhi români decoraţia bisericească „Ordinul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel,” decoraţie cu care, încă din toamna anului 1950, Biserica Antiohiei a cinstit pe Prea Fericitul Patriarh Justinian al României.

Primind cuvenita binecuvântare din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, Prea Sfinţitul Vasile a înmânat această decoraţie Înalt Prea Sfinţitului Iustin, Mitropolitul Moldovei şi Sucevei, la Iaşi, în duminica din 9 februarie 1958, iar în duminica următoare s-a săvârşit la Craiova decorarea Înalt Prea Sfinţitului Firmilian, Mitropolitul Olteniei. În duminica din 23 februarie 1958, a avut loc în catedrala Sfântul Spiridon din Bucureşti, solemnitatea decorării cu acest Ordin a Prea Sfinţiţilor Episcopi Antim Târgovişteanul şi Teoctist Botoşăneanul, Vicari Patriarhali, şi a Părintelui Arhidiacon Vartolomeu Anania, bibliotecarul şef al Sfintei Patriarhii Române. La orele 10 dimineaţa s-a început Sfânta Liturghie, oficiată de Prea Sfinţiţii Vasile, Antim şi Teoctist şi de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Prea Fe­ricitului Patriarh Justinian. În dimineaţa zilei de 24 februarie, Prea Sfinţia Sa, însoţit de Prea Sfinţitul Episcop Teoctist Botoşăneanul, de Reprezentantul Departamentului Cultelor şi de Arhidiaconul Varto­lomeu Anania, a vizitat mai întâi Fabrica de Confecţii „Gh. Gheorghiu­ Dej,” după care a vizitat Combinatul Poligrafic „Casa Scânteii.” În după amiaza aceleeaşi zile, Prea Sfinţitul Vasile a vizitat Mănăstirea Samurcăşeşti, cunoscută mai mult sub numele de Cioro­gârla.

A doua zi, 25 februarie, Prea Sfinţitul Vasile de Serghiopolis a fost condus la Schitul Maicilor, din Bucureşti, după care a fost invitat să meargă şi la Mănăstirea Ghighiu, rectitorită, de asemenea, în ultimii cinci ani. Cu prilejul acestei vizite, maicile de la Mănăstirea Ghighiu au avut una din cele mai mari surprize ale vieţii lor şi au trăit un moment de adevărată sărbătoare: Prea Sfinţitul Vasile Samaha prezentase Prea Fericitului Patriarh Justinian, printre alte daruri, şi o icoană a Maicii Domnului, veche de peste patru sute de ani, în a cărei tradiţie se pomenesc o seamă de fapte neobişnuite. Sub văzduh de clopote şi cântări duhovniceşti, icoana a fost purtată pe braţe de vlădicii Vasile şi Teoctist, urmaţi de toate vieţuitoarele chinoviei, şi aşezată cu mare cinste în paraclisul mănăstirii, unde s-a făcut şi întâia rugăciune de obşte înaintea preţiosului chip al Maicii Domnului.

Îmbărbătând pe călugăriţe în râvna lor pentru rugăciune şi muncă, Prea Sfinţitul Vasile Samaha le-a împărtăşit binecuvântarea Bisericii Aposto­lice din Antiohia, ale cărei legături cu Biserica Română capătă o ve­rigă în plus prin prezenţa acestei icoane.

MARIN MIHAI-„HAI, ROMANIA! „.BLOG-REVISTA ROMANILOR DE PRETUTINDENI(https://mihaimarin.wordpress.com)

2 comentarii

 1. Va rugam sa ingenunchiati la Sf Fecioara Maria si sa va rugati pentru
  Gheorghe-grav bolnav
  Violeta-bolnava
  Sebastian-bolnav
  Roxana-bolnava
  si pentru toti bolnavii
  multumim si va rugam sa ne iertati

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.