Scriitorul romano-american CRISTIAN PETRU BALAN lanseaza doua carti in ROMANIA, la Ploiesti

Scriitorul si artistul plastic Cristian Petru BĂLAN , membru al Academiei Româno-Americane de Artă şi Ştiinţe (ARA) si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania,stabilit cu familia in  Chicago, sosit  in vacanta acasa in Romania, ne invită SÂMBĂTĂ – 28 mai 2011, începând cu ora 15.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti , la o dubla lansare a cartilor sale :Răzbunătorii (Editura Premier, Ploieşti – 2010) – un incendiar roman anticorupţie in România ,respectiv eseul „Eminescu şi universul folcloric românesc” (Editura Premier, Ploieşti – 2011).

https://i0.wp.com/www.armoniiculturale.ro/images/stories/0cpbem.jpgFiecare carte a distinsului scriitor romano-american Cristian Petru Balan este un eveniment literar în sine. Opera sa abundă în scrieri unice, devenite referințe ale culturii române și universale.  Cele două ultime cărți ale sale sunt lucrări de excepție.

Despre romanul „Răzbunătorii” , cronicarul Gheorghe A. Stroia (red.sef al revistei Armonii Culturale www.armoniiculturale.ro), spunealt: „Deşi poate fi considerat un pamflet la adresa înrădăcinatei corupţii din societatea contemporană, scrierea are două calităţi esenţiale: realismul – dublat de ficţiune şi magia – ca o extensie a adevărului. Cristian Petru Bălan nu doreşte prin demersul său să stabilească un adevăr, cu care să ne îndoctrineze, ci doreşte să ne facă să ne exprimăm clar propria opţiune: suntem de partea adevărului, sau doar ne mulţumim să credem că recunoaştem adevărul? Un întreg univers, o întreagă lume, condimentată cu intrigi interesante, peste care se pot suprapune stilul unic, logica indubitabilă, adevărul istoric, versatilitatea emoţională. Iată aspecte pe care trebuie să le avem în vedere în lecturarea unei astfel de scrieri. Prin valenţele sale , cartea ne va îmbogăţi. Ne vom îmbogăţi, dorindu-ne să ne exprimăm, fără teamă şi fără echivoc! Ne vom bucura să transformăm visul nostru, într-un vis al tuturor: ADEVĂR ŞI LIBERTATE!”.

(sculpturi de cristian petru balan-mihai eminescu si veronica micle)

„Eminescu şi universul folcloric românesc” – un studiu inedit despre viaţa marelui poet naţional şi a izvoarelor folclorice ale operei sale – este scris sub coordonarea distinşilor profesori din facultate ai autorului: academicianul Dumitru Panaitescu Perpessicius şi prof. univ. dr. Ion Rotaru. Valoarea cărții în sine (actualizarea lucrării de licenţă a lui Cristian Petru altBălan) e girată de doi corifei ai literaturii române, considerați unii dintre cei mai mari folclorişti ai ţării noastre: prof. univ. dr. Mihai Zamfir şi criticul literar prof. univ. dr. Ioan Dodu Bălan, care au notat-o cu 10 (acum, mai bine de 40 de ani) și care consemnează aprecieri critice, pe coperta IV a cărții. ” Despre studiul întreprins de Cristian Petru Bălan, se poate spune, cu siguranţă, că este de o certă valoare filologică, având în vedere multitudinea detaliilor inedite surprinse de autor. Prin dubla sa valenţă literară şi ştiinţifică, prin împletirea într-un tot unitar a cercetărilor unor distinşi eminescologi, asumându-şi riscul ca punctul de vedere propriu să nu fie unanim acceptat, Cristian Petru Bălan aduce un omagiu unic prin amploare şi consistenţă Geniului creator eminescian. Mai mult, studiul de faţă depăşeşte bariera impusă de o pură exegeză şi transformă actul de investigare ştiinţifică, într-un demers cultural pe cât de îndrăzneţ, pe atât de înălţător. Cristian Petru Bălan se simte mândru şi îl îndeamnă, pe cel cu o simţire profund românească, să simtă la fel. În încheiere, merită reamintite cuvintele autorului, purtătoare a unei încărcături speciale, graţie căreia îi putem observa nobleţea şi respectul pentru un Om, devenit Mit – dovada clară a Genialităţii Poporului Român – Mihai Eminescu: „nouă nu ne mai rămâne decât să plecăm cu pioşenie capul în faţa personalităţii lui covârşitoare, nu divinizându-l ca pe un sfânt, ci aşa precum ar vrea şi el, ca pe un frate de sânge şi de cuget, chiar dacă noi ştim că fiecare fibră a corpului său era o mirabilă chintesenţă a geniului în veci nepieritor.” – așa după cum consemnează Gheorghe A. Stroia în prefața cărții.

Dubla lansare de carte oferită de Transatlanticul Cristian Petru Bălan, ce va avea loc sâmbătă, 28 mai 2011, la ora 15.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploiești, va fi cu siguranță un eveniment deosebit , va reuni sub auspiciile sale oameni de cultură, prieteni și apropiați ai marelui scriitor,a carui vasta si insemnata biografie o puteti afla  pe wikipedia:http://ro.wikipedia.org/wiki/Cristian_Petru_B%C4%83lan.

*****UPDATE :

Nici în visele mele cele mai optimiste nu credeam să ajung vreodată în preajma celui care a sădit cuvinte în inima purtătorilor de frumos spre sufletul omenesc. Aveam doar 14 ani şi eram îndrăgostită lulea de Nichita Stănescu, alt învăţător, care îşi îndruma cuvintele să iubească, şi nu se lăsa până când silabele lor nu începeau să bată… văzându-i inima. La vremea adolescenţei eram îndrăgostită şi de proful meu de Istorie, dl Drăguţ, căruia îi datorez şi cariera muzicală, pe lângă pasiunea pentru Istorie, materie inclusă în examentul de bacalaureat. Am trecut examenul cu nota 10, la Istorie, nota 9, la Lb. română şi 5, aşa de trecere :))) la Lb latină. Dar iubirea mea pentru Nichita m-a urmărit toată viaţa, întrebându-mă care dintre profesorii lui au reuşit să-l arunce printre cuvinte, până l-a uitat Dumnezeu şi, drept răzbunare, Nichita, la rându-i, a ridicat cuvântul la înălţimi ameţitoare. Ziua de 28 mai, 2011, mi-a adus, pe lângă lanul de maci primit în dar de la bunul Dumnezeu, 
vezi link

 http://elenatomaxxl.blogspot.com/2011/05/ratacite-printre-maci-elena-toma.html

 şi răspunsul la întrebarea care mă frământase o viaţă. Prilejuită de dubla lansare de carte semnată Cristian Petru Bălan, întâlnirea cu prof. Constantin Enciu m-a fascinat. 
În discursul domniei sale, în care prezenta cărţile altui elev la „categorie grea”, dl. Cristian Petru Bălan, a amintit şi alţi elevi ai săi, printre care…  
                                         Toma Caragiu şi Nichita Stănescu.


O imagine inedită, prof. Constantin Enciu, în vârstă de 93 de ani, alături de elevul său, Cristian Petru Bălan, în vârstă de 75 de ani. Entuziasmul cu care-i priveam mi-a trădat emoţia înlăcrimată şi ea văzând Transatlanticul, cum este poreclit dl Bălan, înalt :))) până la 1.87 h, aplecat asupra dlui. Enciu, la numai 1.55 înălţime.
Mândru de elevii săi, amintind şi de Nichita Stănescu, dl. prof. Enciu a comentat cărţile Răzbunătorii şi Eminescu şi universul folcloric românesc, cu şarm, delicateţe, indulgent, pe alocuri. Nu s-a sfiit să-i atragă atenţia elevului său, acolo unde domnia sa considera că Transatlanticul ar fi putut mai mult, mai bine. Emoţionat, dl Bălan, zâmbind, îl asculta, încuviinţa, aidoma elevului, la ora de Lb. română. 
 – Când ne mai vedem ? îşi  întreabă elevul …dl. prof. Enciu
– Când eu voi avea 93 de ani şi dvs. să îmi fiţi alături, răspunde dl. Bălan.
Mi-au dat lacrimile, privindu-i, ascultându-i, în ropotele aplauzelor mulţimii printre care se aflau şi alţi  elevi ai dlui. prof. Enciu veniţi în sala Casei Sindicatelor din Ploieşti pentru a-şi sărbători fostul coleg, prieten, acad. prof. Cristian Petru Bălan. 
Gândul m-a dus la motto-ul Clubului XXL, club al oamenilor excepţionali- mărimi excepţionale, pe care l-am înfiinţat în anul 1997, la Bucureşti, în dorinţa de a readuce în centrul atenţiei persoanele excepţionale marginalizate de societate. Timpul, întâmplările trăite au confirmat ceea ce eu spusesem despre frumuseţe .(Elena TOMA,cronica la lansarea de la Ploiesti.
Foto: ILE -ILEANA SIMA jr.,eleva Pitesti)

             

MARIN MIHAI
HAI,ROMANIA!

 

Anunțuri