Imagini pentru veronica ivanov

by Veronica Ivanov (in foto)

Ceea ce ne leagă pe noi, românii, unii de alţii sunt tradiţiile. Primăvara este cea care ne reaminteşte că româncele poartă Mărţişor, că pe 8 martie sărbătorim Ziua Femeii, iar pe 9 martie în România se mănâncă Mucenici.

Mamă, Martie, Mărţişor, Mucenici sunt cuvinte pe care le-am învăţat acasă… şi pe care le luăm cu noi, oriunde ne-am afla. Mama… chipul ei drag ne urmăreşte oricât de tineri sau de maturi am fi, este cel mai de preţ dar pe care Dumnezeu ni l-a făcut. Noroc cu tehnica modernă, cu internetul, care face ca dorul să ne fie alinat, aproape instantaneu.

Luna Martie a venit şi parcă de fiecare dată ne umple sufletul de culoare şi voie bună. Reîntinerim. Mărţişorul ne apropie pe unii de alţii, chiar prin simplu fapt că ne este oferit. Ziua femeii, 8 Martie aduce în prim – plan femeia, mama… cea care este unul din stâlpii societăţii. Ziua de 9 martie vine ca o încununare a acestor evenimente şi, cu siguranţă pe parcursul celor 9 zile dinainte (Babele) a reuşit să ne facă mai buni.

Copiii noştri învaţă la Şcoala Românească din Cipru (Nicosia, Limassol, Larnaca, Dali, Pafos şi Paralimni) despre tradiţia purtării mărţişorului la români, dar şi cântece şi poezii dedicate mamei. La orele de limbă şi literatura română se predau ore întregi despre tradiţiile care ne leagă pe noi românii, chiar dacă suntem la 2000 de kilometri depărtare de cas.

Astăzi, drag mi-a fost să văd cum româncele au mâncat atât mucenici moldoveneşti cât şi munteneşti (în zeamă), unii copii chiar pentru prima dată. Atmosferă a fost destinsă, agreabilă, s-au făcut multe cunoştinţe… dar eu aveam totuşi o apăsare pe suflet… moartea tragică a unui român, de numai 28 de ani cu o seară înainte, datorită excesului de viteză. Am reuşit să vorbesc astăzi cu prietena băiatului, care este în momentul de faţă la Spitalul General din Larnaca şi care a scăpat cu viaţă. Am întrebat-o unde se grăbeau atât de tare şi de ce nu au oprit la controlul radar de pe autostrada Nicosia – Larnaca… sau măcar să micşoreze viteza. 1797329_10201640272435651_237397086_nMi-a spus că vroiau să meargă la mare… unde avea probabil să urmeze o declaraţie de dragoste. Nu face parte dintr-o tradiţie conducerea cu viteza excesivă şi fără centură de siguranţă şi aş vrea să atrag atenţia că este foarte important să respectăm regulile de circulaţie, care sunt spre binele nostru. Am prezentat pe scurt participanţilor la evenimentul organizat de Alianţa Românilor din Cipru, la Restaurantul Estiades din Nicosia (MARTIE, MĂRŢIŞOR, MUCENICI) povestea tragică a tânărului originar din Iaşi şi am iniţiat o chetă ad-hoc pentru ajutorarea repatrierii corpului neînsufleţit în România, strângând suma totală de 135 euro.

INTERVIU / Christina Christodoulou: „Şcoala Românească din Cipru a fost proiectul sufletului meu”
(Christina Christodoulou: „Şcoala Românească din Cipru a fost proiectul sufletului meu”-a declarat pentru ZF-Ziarul Financiar )

Doamna Christina Christodoulou – Todea, preşedinta Alianţei şi Directoarea Şcolii Româneşti din Cipru a mulţumit doamnelor care au făcut cei mai gustoşi mucenici, Elena Pintiliescu şi Celina Leonidou. Evenimentul a fost un fel de 3 în 1, poate şi datorită crizei economice care a pus din ce în ce mai mult stăpânire pe Cipru.

„Martie, Mărţişor, Mucenici!” a dorit să marcheze începutul primăverii, toate doamnele şi domnişoarele prezente primind tradiţionalul Mărţişor şi gustând din atracţia culinară a serii – MUCENICI.

O PRIMĂVARĂ CU SĂNĂTATE ŞI TOT CE VĂ DORIŢI, DIN PARTEA ALIANŢEI ROMÂNILOR DIN CIPRU!


by Veronica IVANOV-ZIARUL RO-MANIA /CIPRU
9 martie 2014
Cipru


ZIARUL ROMÂNESC DIN CIPRU „RO-MANIA” A APĂRUT DE LA 1 DECEMBRIE 2007 ȘI ESTE BILUNAR.IN PREZENT ESTE CONDUS DE CATRE VERONICA IVANOV
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1/485178_428834123859758_696832377_n.jpg

“RO-MANIA” este primul Ziar Românesc din Cipru. Ziarul a văzut lumina tiparului la data de 1 decembrie 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană. Inițial a fost lunar și a avut doar 24 de pagini – format A3, iar începând cu luna iunie 2009, a ajuns la 28 de pagini. Din noiembrie 2010 ziarul a devenit bilunar, având un număr de 32 de pagini (16 alb/negru și 16 color).
Este un ziar, care oferă informații prețioase atât românilor din Cipru, cât și cetățenilor ciprioți care vorbesc limba română (deoarece au studiat la diferite facultăți din România).

Ziarul conține știri din Cipru, știri din lume și bineînțeles … de acasă, din România. Sunt prezentate pe larg evenimentele culturale, organizate de diferite Asociații ale românilor din Cipru, de către Ambasada României la Nicosia, sau chiar de persoane particulare. Mai conține: știri economice, mică publicitate, locuri de muncă în România și Cipru, articolele despre sănătate, sport, tradiție și cultură, educație, turism, divertisment, precum și numeroase alte informații utile.
Madalina Modestou, Georgeta Resteman si Veronica Ivanov

(In foto:Madalina Modestou, Georgeta Resteman si Veronica Ivanov.LA LANSAREA CARTII CIPRU-COROLA DE MINUNI A LUMII de Georgeta Resteman/Editura Armonii Culturale)

În paginile lui puteți găsi interviuri cu personalități românești și cipriote, programul slujbelor religioase, precum și ofertele firmelor care se adresează celor peste 20.000 de români din Cipru

Mounting created Bloggif

. Ziarul este distribuit prin intermediul Agenției de Distribuție KRONOS (care numără peste 1350 de chioșcuri – PERIPTERO, în toate orașele și satele cipriote), el putându-se găsi de asemenea și în Minimarket-urile românești din insulă. Exemplare ale ziarului sunt oferite gratuit la diverse evenimente românești, la Biserica Sf. Pavel din Nicosia, la sediul Ambasadei României, la Bancă Transilvania – Sucursală Cipru etc.

 


Ivi Adamou – La La Love (Cyprus) Eurovision 2012 Grand Final

Anunțuri