update 7 mai 2014- Premiul I pentru carte de presă al UZR -Uniunea Ziaristilor din Romania
• MARIA DIANA POPESCU
pentru volumul „Daţi-mi ţara înapoi!”,
Editura TIM, Reşiţa, 2013
_________________________________

Lumina Ortodoxiei  de la Sfântul Mormântar; emismaria diana popescu_germania-cel mai bun editorialis-revista ageroFără minunea Învierii nu ar fi existat creştinismul. Învierea Domnului Iisus reprezintă fundamentul credinţei creştine. Însuşi Iisus a legat învierea Sa de calitatea de Fiu al lui Dumnezeu. Două aspecte relevante vin să susţină Învierea lui Iisus: găsirea mormîntului gol de către mironosiţe, iar al doilea, experienţele de după Paşti ale ucenicilor, care relatează întîlnirea fizică cu Iisus înviat. Cele patru Evanghelii şi prima epistolă către Corinteni consemnează că mormîntul lui Isus a fost găsit gol la trei zile de la răstignire. Ucenicii au explicat lucrul acesta prin faptul că Iisus a înviat în trup din morţi. Întîlnirile de după Paşti ale lui Iisus cu ucenicii Săi şi cu alţi credincioşi constituie dovezi de necontestat ale învierii. Cum Iisus la rîndul său a înviat pe Lazăr din morţi, puterea lui Dumnezeu Tatăl, l-a înviat pe Iisus. Mărturiile unanime ale apostolilor coincid cu ceea ce relataseră alţi martori oculari. „Uitaţi-vă la mâinile şi la picioarele Mele, Eu sunt. Pipăiţi-le şi vedeţi: un duh nu are nici carne, nici oase cum vedeţi că am Eu” (Luca 24:39).

catedrala romanilor  din madridcatedrala mantuirii neamului-bucuresti-romaniaCu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de minunea Învierii şi de taina Sfintei Lumini venită din cer. Această minue a prezentului se petrece an de an doar în Biserica Ortodoxă a Sfîntului Mormînt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sîmbăta Mare, ziua de dinaintea Paştelui. În cadrul ceremoniei, Patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfîntul Mormînt alături de un sobor de ierarhi şi de preoţi. În jurul orei 12, Patriarhul se dezbracă şi rămîne numai în stihar alb, cu epitrahil, mînecuţe şi brîu. Doi diaconi şi eclesiarhul bisericii îl conduc în faţa Sfîntului Mormînt. Mai întîi este controlat peste tot de poliţişti necreştini, în prezenţa reprezentanţilor oficiali armeni, romano-catolici şi copţi, să nu aibă vreo sursă de foc ascunsă. Apoi Patriarhul desigilează uşa Sfîntului Mormînt, prin ruperea peceţilor şi intră în prima încăpere, numită „Capela Îngerului”, însoţit, potrivit tradiţiei, de un arab musulman. Diaconii şi eclesiarhul rămîn afară, la uşă. Ceară de la cele patru sigilii se adună într-o cupă de argint şi se păstrează la altar pînă anul viitor de Paşti. Patriarhul intră apoi în a doua încăpere şi îngenunchează în fata lespedei Sfîntului Mormînt, iar musulmanul rămîne în Capela Îngerului şi supravegghează. Se sting toate lumînările, candelele, luminile, emoţia şi bucuria minunii îi cuprinde pe credincioşi, iar în se instalează o tăcere deplină. Doar arabii agăţaţi deasupra bisericii imploră cu voce tare venirea Sfintei Lumini: „Doamne, dă-ne Lumina! Să vină Lumina!, Trimite-ne din cer lumina!” Se zice că dacă nu vin arabii să se roage, Sfînta Lumină întîrzie cu venirea. După aproximativ 15-20 de minute de fierbinte rugăciune, toată lumea din biserica observă o lumină puternică, o scînteie luminoasă ca un fulger, coborînd în zigzag prin cupola mare a Bisericii, iar mulţimea uimită aduce Slavă lui Dumnezeu în toate limbile. Scînteia de lumină dumnezeiască coboară deasupra Capelei Sfîntului Mormînt, ca un glob de lumină galben-verzui ce se sfărîma în mici bucăţi. Apoi intră înăuntru ca o rază de foc subţire, coboară pe lespedea Mormîntului şi aprinde vata presărată deasupra. În timpul rugăciunii vata şi lespedea se încarcă de o rouă divină. Sfînta Lumină a venit! Minunea s-a săvîrşit săvîrşind la rîndul ei o trezire spirituală şi o dragoste de Dumnezeu în inimile şi conştiinţele tuturor. 

„Veniţi de luaţi lumină!”

Patriarhul adună vata aprinsă de flacăra galben-verzuie, care timp de cîteva minute nu arde. O pune în două cupe de aur cu găuri şi iese în Capela Îngerului. Aici aprinde două buchete mari de cîte 33 de lumînări, în prezenţa musulmanului, iar cupele aprinse le dă, pe două ferestre mici, afară, la cei doi diaconi ortodocşi. Aceştia duc o cupă la Sfîntul Altar, iar a doua la biserică Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Patriarhie. Apoi Patriarhul iese în faţa Sfîntului Mormînt cu cele două făclii aprinse şi strigă de trei ori: „Veniţi de luaţi lumină!” Patriarhul iese din încăperea Sfîntului Mormânt şi împarte Lumina credincioşilor prezenţi în biserică. În clipa în care a ieşti din Sfîntul Mormînt, se aprind singure cele şase candele ale ortodocşilor de deasupra, o parte de lumînări din sfeşnice şi candelele din Altarul Bisericii Mari, sub privirile uimite ale credincioşilor. Apoi, doi diaconi îl iau pe Patriarh şi îl conduc în Sfîntul Altar, iar credincioşi iau lumină.

Biserica este o flacara divină care nu arde. Mulţi se ating de flacară cu faţa, cu mîinile, cu hainele, pentru binecuvantare, fără ca lumina să îi ardă. Abia după cateva minute flacăra arde în mod normal. De la patriarh iau Sfînta Lumină şi romano-catolicii, armenii şi coptii si o duc în altarele bisericilor lor, unde o pastreaza tot anul. Patriarhul ţine o scurtă predică de consolidare a credinţei ortodoxe, prin care mulţumeşte Mîntuitorului Iisus. Cu Sfînta Lumină în mîini şi cu căldura credinţei în inimi, timp de cîteva ore, prin faţa Sfîntului Mormînt, trec zeci de mii de pelerini, mulţumind Domnului în toate limbile: „Slavă Tie, Mîntuitorule”, pentru repetabila minune!

Cu adevărat, Hritos a înviat !

Maria Diana Popescu

EDITORIAL by MARIA DIANA POPESCU (GERMANIA)

******************************************************

*****

Mounting created BloggifGeorge Stroia : Fie un nou Paște cu sănătate, bucurie sufletească, înconjurați mereu de prietenie și zâmbete de mulțumire

Cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale, când Moartea a fost biruită de Cel Fără-de-Moarte, când Lumina ne-a fost adusă, ca să ne conducă viețile, să ne înmulțească bucuriile și să împlinească visele, vă dorim din suflet: SĂRBĂTORI LUMINATE! Hristos a Înviat spre a noastră înviere, ca să avem Viață, prin Adevăr și Credință. Fie ca aceste sacre zile să vă aducă din nou ACASĂ, împreună, în simplitatea și nemurirea vetrei părintești (fie măcar și cu gândul), lângă căldura sufletelor celor dragi, tot mai aproape de Mărinimia Trinității:
Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt! Fie un nou Paște cu sănătate, bucurie sufletească, înconjurați mereu de prietenie și zâmbete de mulțumire, ca să putem rosti, alături de coralele de îngeri:

Călcând peste întuneric,
El umblă prin Lumină,
iar umerii Săi albi
duc neagra noastră vină…
Din Giulgiu-nsângerat
cresc Aripi Îngerești
și-n fața Lui se-nchină
Puterile Cerești…
Lacrimi se-aprind tăcute
din Dragoste Curată
iar Jertfa fără moarte
spală Pământu-ndată…
Tu candela-I aprinde
în sufletul tău mare,
să ai în veci Lumină
și BINECUVÂNTARE! …

HRISTOS A ÎNVIAT! SĂRBĂTORI FERICITE!

Gheorghe și Maricica Stroia, alături de fiii lor George și Codruț și de toți membrii familiei Armonii Culturale

***********APARITII EDITORIALE-EDITURA ARMONII CULTURALE-NEGRU PE ALB-ANTOLOGIE DE TEXTE RELIGIOASE ,REALIZATOR  ELENA VORNICESCU

https://i2.wp.com/www.armoniiculturale.ro/cache/multithumb_thumbs/b_800_600_0_0___images_Antologie_NPA.jpg

*************CITESTE SI :

PARINTELE GALERIU.SFANTA LUMINA DE LA IERUSALIM

Mounting created BloggifPETRE ŢUŢEA-Părintele Galeriu, când vorbeşte, te conectează la Dumnezeu. În comparaţie cu el, ceilelţi preoţi nu predică, silabisesc… Eram odată cu nişte tineri, nu mai stiu despre ce le vorbeam, şi unul sare şi îmi zice admirativ: Domnule Ţuţea, vorbiţi de parcă aţi fi Părintele Galeriu! Eu, care înclin să mă cred genial, era gata să mă supăr… Pe urmă, gândindu-mă mai bine, m-am simţi onorat.

PARINTELE GALERIU(1918-2003)

parintele_constantin_galeriuIn Sambata Mare, la ora 7:00 dimineata, se pecetluieste Sfantul Mormant. Se controleaza sa nu fie inauntru nimic care sa se aprinda, se pregatesc doua panglici mari, se asaza pe usa capelei Sfantului Mormant si se pecetluiesc cu ceara. Dimineata se deschid portile pentru intrare, iar lumea vine insetata. Ulitele sunt stramte, dar se aduna mii de oameni din toate colturile globului pamantesc – calugari, credinciosi simpli, ambasadori. Cea mai mica portiune e intesata de oameni. Fiecare credincios poarta in mana un manunchi de 33 de lumanari, dupa numarul anilor Mantuitorului, altii au doar una sau trei. Desigur, toate sunt stinse. Patriarhul vine in procesiune la biserica, unde este imbracat.

Cand soseste vremea randuita de Dumnezeu a primirii sfintei lumini, patriarhul, insotit de ierarhi si de seful politiei statului Israel, strabate drumul dintre altarul bisericii mari si capela. Ajuns acolo, el este dezbracat de podoabele arhieresti si lasat in stihar, e controlat de seful politiei si unii cetateni musulmani, care iau si ei parte, toti foarte cuviinciosi. CONTINUARE :

https://mihaimarin.wordpress.com/2011/04/22/parintele-galeriu-sfanta-lumina-de-la-ierusalim/

***********

 

*******FILM DESPRE IISUS-1977

***********
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-ash2/t1.0-1/c67.47.586.586/s160x160/205645_121848081223088_6567065_n.jpg19 APRILIE 2014-CONCERT DE PASTE IN PLAZA MAYOR DIN  COSLADA ,ORGANIZAT DE FADERE (La Federacion de Asociaciones rumanas de Europa)
https://i2.wp.com/www.prodiaspora.de/prodiasporav3/images/admin/afis%20presa_2.jpg
Anunțuri