"HAI, ROMANIA ! "-REVISTA PENTRU DIASPORA ROMANA . INFORMATII,CULTURA,MONDENITATI ,SPORT SI ENTERTAINMENT by MARIN MIHAI (España) & FRIENDS. Fondata in 2009,la Madrid ________________________________________________Semnaturi de onoare: Cristian Petru BALAN (SUA), Codrina BALAN, (SUA),Gheorghe A. STROIA, Maricica STROIA, George STROIA jr ,Mihaela MIHAI, Alice NASTASE-BUCIUTA, Alexandru Emil PETRESCU-Contele de Transilvania (ES), Maria Diana POPESCU (DE), Alexandru DARIDA (SUA), Mariana DARIDA (SUA),Stelian Titus GOMBOS,Begoña FERNANDEZ CABALEIRO (ES), Cornel DRiNOVAN (ES), Nouria NOURI, Anca BULGARU, Manuela Cerasela JERLAIANU, Cornelia PAUN-HEINZEL (ES), Spiridon POPESCU, Claudia BOTA (SUA),Rodica Elena LUPU, Ion MALDARESCU (DE), Al Florin TENE, Ionut TENE, Florin SUTU, Elena TOMA, Dumitru BUHAI (SUA), Adina SAS-SIMONIAK (SUA), Madalina Corina DIACONU (SUA), Doina THEISS (DE), Valentin VASOPOL,Cristina VASOPOL, Virginia POPESCU, Camelia RADULIAN (EAU), Daniela VOICU (Elvetia), Ionel MARIN, Maria BOTNARU (MD),Otilia BRADUTEANU (MD), Violeta NICULESCU (ES), Sanziana EMANOIL, Ligia Gabriela JANIK (DE), Nicoleta Daniela TUDORACHE, Daniela M.POPESCU (ES),Monica LEBADA, Georgeta RESTEMAN (CIP), Marin TRASCA (ES),Monica GROSU, Florentina -Loredana DALIAN, Cristian LISANDRU, Geanina LISANDRU, George ROCA (AUS), Ramona Sanziana CARCOTA, Octavian LUPU, Corina-Diamanta LUPU, Lina MOACA (ES), Cristina Maria PARVU (ES), George STROIA jr, Elena BULDUM (ES) Ana Maria NISIOIU, Ioan CIORCA, Olguta LUNCASU-TRIFAN, Mirela BALAN ( IT ), Lilia MANOLE (MD),Iulia JILINSCHI (MD), Cristina TOADER (IT), Av.Florentina MARIN (ES)__________REVISTA ´´HAI,ROMANIA ! -by MARIN MIHAI (ESPAÑA) & FRIENDS

" Don´t worry, be happy ! "//.Since:26.o3.2009/ESPAÑA/SPAIN- „ Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country” – J.F. Kennedy ( Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea)*********DOAMNE, rugamintea mea la tine pentru 2016 este sa-mi dai un cont gras in banca si un corp slab.Te rog sa nu le mai incurci, cum ai facut-o anul trecut !*****Blogul HAI,ROMANIA a fost nominalizat de 4 ori (in 2011 , 2012 ,2014 si 2015) la Selectia Nationala a PREMIILOR RADAR DE MEDIA .Romani din toate tarile,uniti-va !-Oriunde ati fi in lume,fiti mandri ca sunteti romani ,puteti fi mai presus de locul 2,puteti fi campioni. HAI,ROMANIA !*****Nu apocalipsa va distruge lumea ,ci lipsa de iubire si de credinta in Dumnezeu (MARIN MIHAI)

Uncategorized

Prima copie din România a Statuii Libertăţii, dezvelită la Boldeşti Scăeni de catre scriitorul si artistul plastic romano-american CRISTIAN PETRU BALAN,realizator si finantator al monumentului


statuia libertatii la boldesti scaieni-sculptura cristian petru bala -SUA-2014

Mounting created Bloggifscriitorul si artistul plastic cristian petru balan -sua

 „Nu e o statuie specifică Statelor Unite, este statuia libertăţii tuturor popoarelor lumii. Poate să existe oriunde. La noi în ţară ştiam că nu este şi de aia am făcut-o”, spune  artistul plastic si scriitorul romano-american Cristian Petru Bălan,prietenul Revistei HAI,ROMANIA , realizatorul si finantatorul monumentului care poate fi admirat in localitatea prahoveana Boldesti-Scaieni.

Pentru prima oară în România:

cpb1

Busturile lui Mihai Eminescu şi al Veronicăi Micle au fost aşezate împreună pe acelaşi soclu, in iulie 2014, în oraşul Boldeşti-Scăieni, judetul Prahova,ne-a precizat autorul si finantatorul lucrarilor ,academician CRISTIAN PETRU BALAN din Chicago, USA .   (Marin Mihai)

grupulstatuar veronica micle si mihai eminescu realizat de cristian petru balan,creatorul si  celui mai mare portret pictat al lui eminescu -pe fatada casei de cultura boldesti scaieni 

PRESA LOCALA SI NATIONALA DESPRE STATUIA LIBERTATII REALIZATA DE DOMNUL PROF. CRISTIAN PETRU BALAN  si DEZVELITA LA 6 IUNIE 2014 ,LA BOLDESTI SCAIENI-PRAHOVA

Statuia Libertății de la Boldești-Scăeni. Monumentul a fost finanțat de un emigrant în SUA

Statuia Libertăţii nu le mai urează bun venit doar turiştilor care calcă pe pâmânt american, ci şi celor care ajung în Prahova. Ea se ridică mândră de acum şi în Boldeşti-Scăeni. Localitatea va intra în istorie ca primul loc din România unde există o copie a faimosului monument din New York. Un bărbat care s-a născut aici şi trăieşte în America a construit statuia pe banii lui, ca să aducă mai aproape visul american.

De când a apărut noul monument în localitatea lor, toţi oamenii vorbesc despre Statuia Libertăţii din Boldeşti-Scăeni. Deşi nu mai contenesc să admire noua mândrie a localităţii, mulţi n-au habar de ce reprezintă statuia.

Statuia a fost construită de un localnic născut în Boldeşti-Scăeni. Cristian Bălan trăieşte în Statele Unite de trei decenii, dar a vrut ca şi oraşul natal să fie vegheat de zeiţa libertăţii. Una mult mai mică decât cea originală, ce-i drept, şi care stă nu într-un port, ci lângă o cale ferată şi o staţie de autobuz.

Nu e o statuie specifică Statelor Unite, este statuia libertăţii tuturor popoarelor lumii. Poate să existe oriunde. La noi în ţară ştiam că nu este şi de aia am făcut-o”, spune Cristian Bălan.

Statuia libertăţii din Boldeşti-Scăeni are în jur de 3 metri înălţime şi este de 30 de ori mai mică decât cea din New York. Nu este din cupru, ca cea originală, ci dintr-un amestec din fibră de sticlă şi beton armat.

Amplasarea copiei statuii libertăţii în Boldeşti-Scăeni nu este întâmplătoare. Aici, spune autorul monumentului, s-au întâlnit Gustave Eiffel, cel care a construit suportul Statuii Libertăţii din New York, şi inginerul român Gheorghe Pănculescu, cel care a ajutat la ridicarea monumentului. 

(Precizare facuta de Revista HAI,ROMANIA:

Dl prof.Cristian Petru Balan s-a nascut la Sibiu ,a locuit si a profesat in Prahova,inainte de a fi silit sa emigreze in 1985 in Austria si apoi in SUA… http://ro.wikipedia.org/wiki/Cristian_Petru_B%C4%83lan )

Prima copie din România a Statuii Libertăţii, dezvelită la Boldeşti Scăeni
07 iun, 16:34 | Agerpres

Prima copie din ţară a Statuii Libertăţii de la New York a fost dezvelită, sâmbătă, într-un orăşel de provincie din Prahova, situat la aproximativ 15 km de municipiul Ploieşti, monumentul fiind un simbol al prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii, după cum informează placheta amplasată pe soclul monumentului.

Evenimentul s-a petrecut în cadrul Zilelor oraşului Boldeşti Scăeni, fiind, practic, ‘spuma’ întregii sărbători.

Am ajuns la statuie cu ceva timp înainte de ora anunţată pentru dezvelirea monumentului amplasat într-o zonă care mi s-a părut cumva ciudată pentru o astfel de construcţie, fiind vorba despre o staţie de microbuz şi împrejurimi deloc prietenoase. La doar câţiva metri de soclul statuii, copertina staţiei, un coş de gunoi ruginit şi deformat, o creangă uscată, ruptă probabil de vreo vijelie din copacul învecinat, şi nişte bucăţi de rigips sprijinite de trunchiul pomului.

Zona este destul de circulată de maşini ai căror şoferi îşi întorc privirile spre statuie, recunoscându-i probabil celebra formă.

Pe partea cealaltă a drumului, la umbră, stăteau două bunicuţe cu nepoţeii lor. Aşteptau fanfara şi oficialităţile pentru inaugurarea mândrului monument, însă momentul respectiv avea să mai întârzie din cauza deschiderii oficiale a sărbătorii.

Ambele femei ştiau sigur că statuia verde care se afla în faţa lor este asemeni celei ‘de la americani’ şi s-au declarat bucuroase de faptul că la ele în oraş există un astfel de monument. Pe una dintre ele o încercau, însă, şi alte sentimente.

‘Suntem bucuroase, dar nu ca americanii. Nu suntem împliniţi ca ei, suntem amărâţi’, mărturiseşte tanti Florica, afişând un zâmbet resemnat.

Simţind nevoia să fie băgaţi în seamă, cei doi copii veniţi să participe la marele eveniment au anunţat cu aplomb că şi ei ştiu că statuia ridicată la ei în localitate este ca cea din New York, pentru că au auzit la televizor despre ea.

Se apropie momentul deschiderii oficiale a sărbătorii Zilelor oraşului, astfel că tot mai multă lume apare pe stradă, îndreptându-se spre Casa de Cultură din localitate, aflată la aproximativ 150 de metri de zona cu statuia.

La eveniment se duce şi Dragoş Bucur, bucuros că dom’ profesor (Cristian Petru Bălan, realizatorul monumentului – n.r.) a adus în oraş o asemenea statuie care ‘seamănă cu Mihai Viteazul’ sau cu cea de la liceul din localitate. Nu se putea decide.

O remarcă pertinentă a venit însă din partea unui puşti de 10-12 ani care s-a oprit în dreptul statuii, studiind-o cu mare interes. L-am întrebat cum i se pare monumentul pe care îl priveşte.

‘Cea originală nu e verde, e mai roz de la bronz, dar a ajuns aşa din cauza poluării. Am citit eu pe internet’, spune băiatul, continuând: ‘domnul care a făcut-o pe asta a fost dirigintele mătuşii mele. Eu nu am avut onoarea să îl cunosc!’

Statuia Libertăţii dezvelită la Boldeşti Scăeni a fost realizată de artistul Cristian Petru Bălan, originar din acest oraş şi stabilit de zeci de ani în Statele Unite ale Americii.

Ulterior, dilema privind amplasarea monumentului în acea zonă a fost lămurită: peste drum de aceasta se află casa artistului căruia în localitate îi se spune ‘domn profesor’.

627x0ab 300x224 FOTO: Statuia Libertății din România

Cristian Petru Bălan vine anual la Boldeşti în luna mai şi mărturiseşte că şi în SUA şi în România este ‘acasă’, cu o diferenţă, însă. În România vine ‘Acasă’, iar în America se duce ‘acasă’. Prin amplasarea Statuii Libertăţii la Boldeşti, acesta a făcut practic o unitate între cele două ‘case’ ale sale.

Monumentul nu este făcut în bronz, aşa cum se obişnuieşte în astfel de cazuri, pentru că ar fi costat foarte mult, aşa încât artistul a apelat la un amestec de polimeri şi fibră de sticlă, pe schelet metalic, întreaga construcţie care are 2,8 metri înălţime cântărind 20 de kg. Fiind prea uşoară, vântul o putea da jos, însă românul este inventiv, iar ‘domn profesor’ şi-a dovedit pe deplin provenienţa.

Astfel, acesta s-a gândit să toarne beton în statuia respectivă, iar specialistul în realizarea de astfel de monumente s-a opus, spunând că aceasta va crăpa. Cristian Petru Bălan a dat însă curs ideii sale, structura statuii a rezistat, iar aceasta cântăreşte acum o tonă.

‘Mergând la Statuia Libertăţii în New York, am zis că vreau să fac şi eu una mai micuţă. Ca să aduci o statuie din SUA trebuie să fii milionar în dolari. Am făcut-o în alt fel. Am făcut mulajul, mulajul se copiază, se poate pune un suport de polimeri şi aşa am adus-o în nişte cartoane şi a sosit cu bine. (…) Mai este una în Chicago la aceeaşi mărime. Am făcut-o cu toată dragostea pentru că judeţul Prahova a contribuit cu bani la acea statuie din SUA’, a punctat profesorul.

Realizarea statuii l-a costat 14.000 de lei, cheltuiala fiind suportată din pensia sa, a precizat artistul.

http://www.agerpres.ro


Statuia Libertatii la Boldesti-Scaieni

Avem Statuia Libertăţii... la Boldeşti - Scăeni

(Vineri, 6 iunie 2014)

Un român stabilit în Statele Unite a construit chiar aproape de casa lui din Boldeşti-Scăeni o statuie a libertăţii în miniaturăm după celebrul monument din New York. Vestea s-a răspândit repede printre localnici, care se opresc să admire statuia.

Cristian Petru Bălan, scriitor şi fost profesor de istorie, a emigrat în Statele Unite în 1985. Se întoarce însă în fiecare an la casa părintească, în Boldeşti Scăeni, Prahova.

„Iubesc România. Am văzut multe continente, am văzut multe ţări, dar nicăieri nu e mai frumos ca în România, e aşa frumoasă ţara noastră”, a spus Bălan.

Bărbatul s-a gândit că poate aduce aici o parte din America. Aşa că a construit o replică a Statuii Libertăţii, celebrul simbol american. El a adus materialul şi mulajul statuii, iar lucrarea a dat-o pe mâna unui meşter care a construit patru biserici şi peste 1100 de case. „Muncesc cam de două săptămâni, trei, numai la asta. Am fost trei- patru oameni şi am făcut-o repede”, a spus meşterul Victor Manta, care nu ştia până acum despre statuia originală

Localnicii sunt mândri că în localitatea lor este acum un simbol american. „Dacă această statuie va cădea, America va cădea, lumea întreagă se va prăbuşi, dar asta nu se va întâmpla niciodată”, a mai spus încrezător românul stabilit în America.

Statuia va avea parte de o inaugurare oficială, iar la eveniment au fost invitate autorităţile locale şi judeţene. (ZIARUL PRAHOVA)

****************************************************************************************

FOTO: Statuia Libertății din România

FOTO: Statuia Libertății din România

 Statuia Libertatii, varianta romaneasca - monumentul a fost dezvelit in Prahova

Profesorul, scriitorul şi artistul plastic Cristian Petru Bălan, în vârstă de 78 de ani,  a investit 14.000 de lei pentru construirea unei copii a Statuii Libertăţii în oraşul prahovean Boldeşti-Scăeni, dorindu-și să facă un dar inedit oraşului în care şi-a petrecut o mare parte din viaţă, după zeci de ani petrecuţi în America, unde a emigrat în 1986, din cauza persecuţiilor politice, relatează Adevărul.

„Ideea nu mi-a venit întâmplător. Statuia Libertăţii din New York a fost făcută de inginerul Gustave Eiffel care s-a adresat unui bun prieten de al său, care stătea în Prahova, inginerului Gheorghe Pănculescu, un inventator care avea un sistem propriu de îmbinare a elementelor de feronerie. S-au întâlnit chiar aici, la Boldeşti, care pe atunci era doar un sătuc. Eiffel a stat zece zile în Prahova, timp în care au discutat cum să facă Turnul Eiffel, dar şi suportul de la Statuia Libertăţii. Deci planul a fost făcut aici, în România, fie la Boldeşti, fie undeva pe aproape. Se mai spune că o parte din soclul Statuii Libertăţii a fost făcut cu materie primă de la Reşiţa. Ştiind această poveste, pe care unii o contestă, m-am gândit să fac în oraşul prin care a trecut Eiffel o Statuie a Libertăţii mai mică“, a povestit Cristian Petru Bălan, care adaugă că un alt motiv de a ridica statuia la Boldești-Scăeni este acela că Prahova, ca întreaga Românie şi toate statele din Europa au participat la colecta europeană de fonduri pentru cadoul făcut SUA de către Franţa.

Petru Bălan a realizat în SUA un mulaj din cauciuc al statuii pe care l-a adus în România, iar cu ajutorul unui meşter local a realizat prima copie din ţară noastră a Statuii Libertăţii. „Nu am făcut-o în bronz, aşa cum ar fi meritat. Era foarte scump, iar bronzul se fură. Am ales metoda cea mai simplă, din polimeri şi cu fibră de sticlă. Pentru că este foarte uşoară şi riscam să o doboare vântul, cam 20 de kilograme, am turnat beton în ea, deşi exista riscul să crape. Are o înălţime de 2,80 metri, iar cu tot cu soclu, aproximativ 6 metri“, explică profesorul.

Cristian Petru Bălan a fost şi corespondent din SUA al posturilor de radio Vocea Americii şi Europa Liberă. Timp de 26 de ani a predat în Prahova limba română, istorie, latină, iar în SUA a fost asistent, pentru studenţii străni, la Truman College şi profesor de limba română la Institutul de limbi străine „Berlitz“.

https://i2.wp.com/primarph.ro/sites/default/files/styles/articol/public/field/image/statuia_libertatii_boldesti.jpg

Statuia, apărută de sâmbătă în Boldeşti-Scăeni, lângă o staţie de microbuz, a iscat reacţii contradictorii printre localnici. Majoritatea nu ştiu despre cine este vorba şi au presupus că ar fi regina Angliei, Ecaterina Teodoroiu sau o regină româncă, însă oamenii s-au arătat foarte încântaţi că localitatea s-a îmbogăţit cu o statuie „superbă“, deși au fost şi oameni care au catalogat „opera“ drept kitsch. (

Statuia Libertăţii nu le mai urează bun venit doar turiştilor care calcă pe pâmânt american, ci şi celor care ajung în Prahova. Ea se ridică mândră de acum şi în Boldeşti-Scăeni.

Localitatea va intra în istorie ca primul loc din România unde există o copie a faimosului monument din New York. Un bărbat care s-a născut aici şi trăieşte în America a construit statuia pe banii lui, ca să aducă mai aproape visul american.

De când a apărut noul monument în localitatea lor, toţi oamenii vorbesc despre Statuia Libertăţii din Boldeşti-Scăeni. Deşi nu mai contenesc să admire noua mândrie a localităţii, mulţi n-au habar de ce reprezintă statuia.

Statuia a fost construită de un localnic născut în Boldeşti-Scăeni. Cristian Bălan trăieşte în Statele Unite de trei decenii, dar a vrut ca şi oraşul natal să fie vegheat de zeiţa libertăţii.

Una mult mai mică decât cea originală, ce-i drept, şi care stă nu într-un port, ci lângă o cale ferată şi o staţie de autobuz.

„Nu e o statuie specifică Statelor Unite, este statuia libertăţii tuturor popoarelor lumii. Poate să existe oriunde. La noi în ţară ştiam că nu este şi de aia am făcut-o”, spune Cristian Bălan.

Statuia libertăţii din Boldeşti-Scăeni are în jur de 3 metri înălţime şi este de 30 de ori mai mică decât cea din New York. Nu este din cupru, ca cea originală, ci dintr-un amestec din fibră de sticlă şi beton armat. (ACTIVENEWS.RO)

Foto: CARTILE SCRISE DE CATRE ACAD. CRISTIAN PETRU BALAN -poezie,teatru,scenarii de film,enciclopedii,dictionare,aforisme,romane.

https://mihaimarin.files.wordpress.com/2009/04/61542-cpb1.jpg

PICTURI SUB SEMNATURA CPB : IISUS  SI SFANTA FECIOARA

Icoana lui IISUS si Icoana Sfantei Fecioare ,pictate de romanul CRISTIAN PETRU BALAN  pe vila compozitorului Gustav Mahler

Fotografie: On the front walls of  Gustav Mahler's Museum in Gloggnitz, Austria, Christian painted Virgin Mary's icon...</p>
<p>Pe faţada Muzeului Gustav Mahler din Gloggnitz, Austria, CPB a pictat, la cerere, icoana cu Sfânta Fecioară Maria.

Icoana lui IISUS si Icoana Sf.Fecioare ,pictate de CRISTIAN PETRU BALAN ,pot fi admirate  în orăşelul Gloggnitz, Austria, pe vila compozitorului Gustav Mahler, pe faţada exterioară a cădirii. Ambele lucrări ale lui CPB au fost difuzate de televiziunea din Viena,prin 1985,anul cand a fost nevoit sa fuga din Romania din pricina regimului dictatorial ceausist.

SFANTA FECIOARAFotografie: On the front walls of  Gustav Mahler's Museum in Gloggnitz, Austria, Christian painted Virgin Mary's icon...</p>
<p>Pe faţada Muzeului Gustav Mahler din Gloggnitz, Austria, CPB a pictat, la cerere, icoana cu Sfânta Fecioară Maria.

*******************************revista hai,romania-publicitate:


 

https://i2.wp.com/www.rgnpress.ro/rgn_14/cache/images/stories/2014/08/318-14_afis_doga.jpg

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: