Comitetul Româno – American pentru Basarabia îi scrie președintelui Iohannis
După ce duminică,12 iulie a.c.,aproximativ o mie de tineri din Republica Moldova au ajuns în Bucureşti pentru a participa la marşul pentru unirea Republicii Moldova cu România,Comitetul Româno-American pentru Basarabia şi Forumul Româno-American au dat publicităţii un document prin care exprimă protestul vehement al românilor americani pentru indiferenţă Guvernului de la Bucureşti faţă de dorinţa basarabenilor de a se uni cu România.

Totodată, a fost lansat şi următorul APEL către fraţii români de pretutindeni:
¨Iubiţi tineri compatrioţi din ţară şi din Basarabia care luptaţi pentru Unire,
În numele Comitetului Româno-American pentru Basarabia şi în numele Forumului Româno-American ,va felicităm din nou pentru marşul pe care l-aţi făcut de la Chişinău până la Bucureşti pentru reunificare cu Patria Mama.
Din nefericire, primirea pe care v-au făcut-o autorităţile de la Bucureşti a reprezentat un dus rece care ne-a şocat pe toţi. Nimic nu poate spală ruşinea politicienilor din ţară care îndrăznesc să se numească români!
De aici, de la mii de kilometri depărtare, noi va imbratisem cu toată căldură şi va îmbărbătăm să nu va lăsaţi descurajaţi. Istoria o scriu eroii, deseori cu sânge şi sudoare, nu laşii care se înfundă în fotolii parlamentare.
Tot înainte, copii, demni urmaşi ai lui Ştefan Cel Mare ! Nu cedaţi ! Viitorul este al vostru ! Unirea nu poate fi evitată! În faţă istoriei se vor prăbuşi nu numai pigmeii politici, dar şi marii coloşi care se cred invincibili. Istoria e plină de cadavrele lor.
Aşa să ne ajute Dumnezeu! ´´

Cele două documente date publicităţii sunt semnate de :


Prof. Dr. Nicholas Dima, President,fost director şi redactor al Departamentului românesc al postului de Radio ´´Vocea Americii´´


Lia Roberts, Executive Vice President (precizarea noastra: fosta candidata la presedintia Romaniei)


Neculai Popa, Public Relations Vice President
Valentin V. Tepordei, Communications Vice President

Contact
Nicholas Buda, Vice President for Youth Issues


Alexandru Tomescu, Vice President for Canada

cpb1
Prof. Dr. Cristian Petru Bălan, scriitor, Member, Chicago.

 
Romanian – American Committee for Bessarabia
5150 Leesburg Pike, Alexandria, VA 22302-1030.
E-mail : Bessarabia44@gmail.com  ´´
 
Va reamintim că la începutul acestui an,Comitetul Româno-American pentru Basarabia presa  administraţia SUA  (cum a făcut-o de mai multe ori) să ia în considerare dorinţa de REUNIFICARE a celor două STATE ROMÂNEŞTI,printr-o Scrisoare deschisă adresată preşedintelui Barack Obama privind Republica Moldova:
´´ (…) Loiali cetăţeni americani de origine română subliniem că România este actualmente un aliat de încredere al Statelor Unite, dar poporul român se aşteaptă la mai multă înţelegere de la Washington. Este foarte trist pentru noi să observăm că un număr tot mai mare de români devin cinici referitor la politica SUA în Europa de Est. Şi acest lucru este deosebit de evident în ceea ce priveşte statutul Republicii Moldova.
Va îndemn ,domnule preşedinte, să încercaţi să aveţi în vedere luarea în considerare a reunificării Republicii Moldova cu România. Aceasta este singura soluţie pentru o situaţie nefirească creată de Stalin şi Hitler.

Acesta este motivul pentru care va scriem în această perioada de incertitudine. Noi nu dorim ca naţiunea noastră română să se raporteze la Statele Unite ale Americii ca la un stat ce continuă apologia pactului Molotov Ribbentrop.
Va rugăm, încercaţi să înţelegeţi şi să ajutaţi naţiunea română în înfăptuirea reunificării. Acest lucru va ajuta Americii pe termen lung.Aşa să ne ajute Dumnezeu!…´´
 –
Scriitorul si artistul plastic Cristian Petru Bălan din Chicago ,membru al Comitetului româno-american pentru Basarabia, ne-a transmis împreună cu comunicatul despre protestul şi apelul făcut de românii americani şi o  poezie  proprie INEVITABILA UNIRE ,inspirată de marşul tinerilor basarabeni la Bucureşti,o poezie manifest care susţine NECESITATEA UNIRII ROMÂNIEI CU REPUBLICA MOLDOVA.
 –

by Marin MIHAI (Spania)

https://mihaimarin.wordpress.com

***

CRISTIAN PETRU BALAN: INEVITABILA UNIRE

Scriitorul si artistul plastic CRISTIAN PETRU BALAN din SUA a realizat STATUIA LIBERTATII pentru orasul Boldesti Scaieni Prahova.
Scriitorul si artistul plastic CRISTIAN PETRU BALAN din SUA a realizat STATUIA LIBERTATII pentru orasul Boldesti Scaieni Prahova.

 

Candoare ideală şi univers feeric,
Unirea dintre ţărmuri la Pontul Euxin
S-a scufundat în Prutul proscris de vânt siberic
Să fie-un râu de jale, de plânset şi de chin.

Dar iată, fraţi de sânge din cele două maluri,
Că timpul tânguirii şi de-amânări se gată…
Veniţi să umplem Prutul cu flori şi cu portaluri
Şi s-alipim Moldova de Maica-i venerată !

Veniţi la sânul Mamei, veniţi făr’ să vă pese
De nesimţiţii care sunt simpli trădători !
Nu le cerşim dreptatea, nu-s lideri de progrese !
NOI suntem milioane!… Ei pier – că-s impostori !

Stând braţ la braţ, în valuri, sfidând cărări cu hăuri,
Cu-n singur glas de tunet, strigăm prelug: UNIIRE !…
Şi-atunci Carpaţii falnici vibrează de ecouri,
Iar codrii ni se pleacă în clipa de-alipire !

Măreaţă Românie, Moldova mea străbună,
Aflaţi că sus în ceruri, e-o CARTE DE DESTINE
În care-I scris că veşnic veţi fi iar împreună
Şi Dumnezeu Preasfântul la pieptul Lui vă ţine !

Cristian Petru Balan (SUA)

 
Comitetul Româno – American pentru Basarabia îi scrie președintelui Iohannis

titular al Academiei Româno Americană de Ştiinţe şi Arte,
Vicepreşedinte al Comitetului Româno-American pentru Basarabia
în Probleme de Artă şi Cultură4

………..

revista-hai-romania-marinmihai-spania-mihaimarin-wordpress-cAurica Dicusara Basarabeanca – „Basarabie, nu plânge!”. Omagiu la 25 ani de la oficializarea Limbii Române

–––––––-

Duet in aceeasi limba romaneasca-Aurica Dicusara Basarabeanca (R.Moldova) – Irina Loghin (Romania)- „Bun și acru”

 

––––––

Anunțuri