__________________NEWS :

Proiect: Votul prin corespondență se aplică la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare

Votul prin corespondență se va aplica la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare iar alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online, prevede proiectul de lege pe această temă în forma redactată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Astfel, textul propus de AEP și însușit de membrii Comisiei pentru cod electoral prevede că exercitarea dreptului de vot prin corespondență se aplică în cazul alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, la alegerile pentru președintele României și la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate care dorește să-și exercite dreptul de vot prin corespondență se poate înscrie în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență prin cerere scrisă, datată și semnată, depusă personal sau transmisă prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care anexează o copie a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reședință unde locuiește, precum și o copie a actului de identitate.

De asemenea, se poate înscrie prin intermediul formularului electronic pus la dispoziție online de către AEP, la care anexează câte o copie, în format electronic, o fotografie sau imagine a actului de identitate, a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reședință unde locuiește, precum și a unei cereri scrise, semnate și datate.

Alegătorul va primi un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior și certificatul de alegător, un plic interior prevăzut cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opțiunea sau opțiunile de vot, după caz, certificatul de alegător și instrucțiunile privind exercitarea dreptului de vot.

Compania Națională „Poșta Română” ar asigura trimiterea plicurilor exterioare către alegători până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor. Plicurile exterioare trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora cu 3 zile înaintea votului, când vor fi desigilate.

Buletinul de vot prin corespondență constă dintr-o singură foaie, care conține un singur candidat sau listă de candidați, după caz.

AGERPRES

____________citate celebre :

________

–––––-

Tăriceanu: Votul prin corespondență are două impedimente – este birocratic și poate fi fraudat

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu consideră că votul prin corespondență are două impedimente majore – este birocratic și poate fi fraudat, motive pentru care ALDE propune un sistem de vot simplu, similar celui din Germania.

„Modalitatea de vot prim corespondență are două impedimente majore. Primul impediment major este cel birocratic — formalitățile, procedurile care trebuie urmate de cei care doresc să își exprime votul sunt foarte greoaie. În loc să facilităm accesul neîngrădit al românilor din străinătate la vot, mai mult îl îngreunăm. (…) Al doilea impediment este posibilitatea de fraudare foarte mare. Ar trebui să învățăm din experiența altor țări în această privință. Toate țările care au practicat acest sistem în ultima perioadă ne-au explicat că s-au înregistrat fraude importante. Și acum în unele țări occidentale din cauza practicării acestui sistem alegerile nu pot să fie validate în toate colegiile electorale pentru că sunt în permanente contestații”, a afirmat marți Tăriceanu după ședința Comisiei pentru fuziune a ALDE.

El a precizat că le-a prezentat și celor de la PNL acest lucru și constată că „nu este dorința românilor din străinătate de a vota prin corespondență, ci dorința PNL”.

„Propunerea noastră este de a face un sistem simplu de vot pentru românii din străinătate, dacă vrem să le dăm accesul neîngrădit. (…) Propunem să fie copiat sistemul din Germania care prevede o singură operațiune: se duce fiecare cetățean român din străinătate și se înregistrează la ambasadă sau la consulat ca viitor votant, în așa fel ca Guvernul să poată dimensiona secțiile de votare în mod corespunzător. Apoi, mai vine și votează în ziua alegerilor. Asta e tot. E cel mai simplu sistem. Problema cu care noi ne-am confruntat în trecut a fost insuficienta dimensionare a secțiilor de vot, aglomerația și evident dificultățile legate de exercitarea votului”, a adăugat Tăriceanu.

El a explicat că votul prin corespondență nu reflectă prevederile constituționale și dacă va fi adoptat acest sistem vor exista contestații la CCR.

„Constituția spune că votul este universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Direct este votul, nu prin corespondență. Acest lucru va permite atacarea la CCR. Vreau să dăm un semnal tuturor decidenților politici. Acesta este punctul nostru de vedere pe care îl vom susține, indiferent de ce vor alții. Eu cred că trebuie să fim corecți, să înțelegem care sunt solicitările românilor din străinătate și să nu încercăm să promovăm cu de-a sila un sistem de vot care este după părerea mea contrar intereselor elementare ale românilor din străinătate, acela de a-și putea să își exercite dreptul de vot ușor și neîngrădit”, a mai spus Tăriceanu.

AGERPRES

*********************************************************************

_revista-hai-romania-marinmihai-spania-mihaimarin-wordpress-c_HAI,ROMANIA !–UMOR MUZICAL :)…SATIRA POLITICA PE MUZICA LAUTAREASCA…

Emilia Popescu şi Ştefan Bănică jr la ´´O dată-n viată´´-TVR

 

Anunțuri