(arhiva 2013).SPANIA A IEȘIT LA LUMINĂ DIN TUNELUL CRIZEI

(IN FOTO: MADRID,CAPITALA SPANIEI)

2013.Spania a iesit din recesiune dupa noua trimestre consecutive de declin al economiei

Banca Spaniei a anuntat miercuri ,23 octombrie 2013, ca economia spaniola a iesit din perioada recesiunii tehnice,Produsul Intern Brut (PIB)  ar fi crescut cu 0,1 la suta in al treilea trimestru al anului 2013.

„Estimarile disponibile sugereaza ca in perioada iulie-septembrie din acest an, PIB-ul a crescut cu 0,1 la suta  , dupa 9 trimestre consecutive de declin„ ,se precizeaza in buletinul economic al bancii ,din octombrie.

Cu toate acestea, conform ratei de variatie interanuala , PIB-ul spaniol ar fi scazut chiar cu 1,2 la suta.

Totusi ,se crede ca aceasta usoara imbunatatire a situatiei economice se va  reflectata pozitiv in ocuparea fortei de munca,unde s-a inregistrat un declin de 0,1 la suta in al treilea trimestru ,cel mai mare de la inceputul crizei.

” Datele din trimestrul al treilea ar putea insemna inceputul unui proces de redresare economica ,chiar daca este lent”,sustine Soledad Pellon , analist la IG Madrid .Potrivit Reuters,ea prevede ,pentru al patrulea trimestru ,o crestere similara neta intre 0,1 si  0,2 la suta .
Analistii  de la Fidelity Worldwide Investment sunt la fel  optimisti, confirma si ei finalul recesiunii in Spania si cer agentiilor de rating sa puna in ´´perspectiva stabila¨ ratingul datoriei tarii iberice.

´´Prin redresarea continua a economiei ,Spania isi poate indeplini cu bine obiectivele fiscale .In acest context ,ma astept la o stabilizare a ratingului acestei tari´´,sustine analistul financiar Tristan Cooper (Fidelity Worldwide Investment ).

De fapt, Mariano Rajoy , presedintele Guvernului spaniol,a anuntat  inca de sambata ,19 octombrie a.c.,la Panama,in plenul celui de-al XXIII-lea Summit Iberoamerican,ca Spania a depasit criza economica .
In acelasi cadru,el a multumit tarilor din America Latina pentru sprijinul acordat.Precizam ca ajutorul  pentru salvarea Spaniei a fost cerut   in 2012 la reuniunea similara de la Cadiz.
¨Spania a iesit din criza cu o economie insanatosita si consolidata,inca mai sunt multe lucruri de facut,avem vointa si determinarea de a le realiza pentru a asigura in viitor o crestere substantiala si stabila,locuri de munca si bunastare pentru cetateni¨.

Premierul Mariano Rajoy  a mai declarat la summitul de la  Panama ca dupa depasirea recesiunii, cresterea economica avuta în vedere de Guvernul spaniol, pentru 2014, este de 0,7 la suta pentru  PIB.

by Marin Mihai (Spania)

2013

****

ARHIVA.De acelasi autor,corespondente  din Spania :

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/politic/18275-preedintele-klaus-iohannis-i-carmen-iohannis-primii-de-regele-felipe-al-vi-lea-al-spaniei-i-de-regina-letizia.html

http://www.radioromaniacultural.ro/laureatii_concursului_international_de_poezie_mugur_alb_si_roz_si_pur_editia_i_organizat_de_fedrom_spania-34573

http://www.ziarulprahova.ro/stiri/cultura/218033/patru-pictori-ploiesteni-expun-la-madrid

http://www.bursa.ro/repsol-continua-sa-investeasca-in-argentina-43818&s=print&sr=articol&id_articol=43818.html

http://www.bursa.ro/zapatero-face-apel-la-banci-44125&s=print&sr=articol&id_articol=44125.html

´´´´´´ZIARUL BURSA-25 DE ANI  (www.bursa.ro)

*********2016.

Spania uimeste iar Europa: economia sa, cel mai rapid ritm de crestere din 2007. In 2016, in fruntea statelor din zona euro

https://i2.wp.com/www.asiiromani.com/images/stories/TEST/ADRIANA/_spain-map1.gif?zoom=2

A patra economie a zonei euro, Spania, a inregistrat anul trecut cel mai rapid ritm de crestere de la criza financiara din 2007. Avansul PIB a fost stimulat de inflatia scazuta, declinul semnificativ al pretului la titei, deprecierea euro si noile masuri de politica monetara adoptate de Banca Centrala Europeana.

Institutul National de Statistica a anuntat vineri ca in ritm anual economia Spaniei a crescut in ultimele trei luni din 2015 cu 0,8%, comparativ cu un avans similar in precedentele trei luni, in linie cu estimarile analistilor.

Pe ansamblul anului trecut, avansul PIB-ului Spaniei a fost de 3,2%, fata de o crestere de 1,4% in 2014 si un declin de 1,2% in 2013.

In ritm anual, PIB-ul Spaniei a urcat cu 3,5% in T4 din 2015, dupa un avans de 3,4% in precedentele trei luni, de asemenea in linie cu estimarile analistilor.

In schimb, rata somajului inca se mentine la 21%, cel mai ridicat nivel din UE, cu exceptia Greciei, ceea ce afecteaza perspectivele de crestere.

Premierul Mariano Rajoy estima ca economia va creste cu 3,3% in 2015 si cu 3% in 2016, ceea ce ar plasa Spania in fruntea statelor din zona euro, in timp ce Comisia Europeana se asteapta la un avans de 2,8% in 2015 si 2,6% in 2016.  (http://incont.stirileprotv.ro)

******HAI,REAL MADRID !  :)/HALA MADRID Y NADA MAS -IMNUL ECHIPEI DE FOTBAL REAL MADRID,CANTAT DE FANI PE STADIONUL SANTIAGO BERNABEU

 

Anunțuri