Începând cu 1 aprilie 2016, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la viitoarele alegeri parlamentare pot solicita înscrierea în Registrul Electoral. Perioada de înscriere începe la data de 1 aprilie și se încheie cu aproximativ 3 luni înaintea datei alegerilor, în funcție de data stabilirii scrutinului.

În cadrul conferinței de presă organizată astăzi, 31 martie 2016, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, secretarul general al MAE, Sorin Moise, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana-Maria Pătru, și directorul de comunicare al AEP, Marian Muhuleț, au prezentat cele mai importante aspecte cu privire la desfășurarea în străinătate a scrutinului pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului României prevăzut pentru finalul acestui an.

Ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat faptul că înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral reprezintă un pas important și necesar pentru exercitarea dreptului de vot în cadrul alegerilor parlamentare din acest an, având în vedere modificările aduse legislației electorale și noutatea introducerii votului prin corespondență.

Oficialul a prezentat campania de informare derulată de MAE și AEP care a cuprins organizarea de întâlniri cu românii de peste hotare, desfășurarea unor campanii online de promovare a noilor modalități de vot (#DialoglaÎnălțime, #DialogFărăFrontiere), participarea la emisiuni de televiziune și radio, acordarea de interviuri în presa scrisă, organizarea unor dezbateri cu reprezentanți ai societății civile și crearea unei secțiuni dedicate alegerilor pe pagina de web a MAE și a misiunilor diplomatice. De asemenea, demnitarul a lansat un apel public către reprezentanții mass-media din România pentru oferirea de sprijin în derularea campaniei de informare, precizând că un protocol de colaborare a fost deja semnat între MAE, AEP și o serie de instituții media.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Ana-Maria Pătru, a subliniat importanța intrării în vigoare a noilor prevederi din legislația electorală, prin care se facilitează accesul românilor la procesul electoral, evitându-se astfel aglomerația de la secțiile de votare și costurile de deplasare.

Totodată, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise, a prezentat pașii pe care trebuie să îi urmeze românii cu domiciliul sau reședința în străinătate pentru a se înscrie în Registrul Electoral, în vederea exercitării dreptului de vot  prin corespondență sau la secțiile de votare înființate acolo unde se înregistrează cel puțin 100 de cetățeni. Acesta a subliniat că este important ca alegătorii să folosească tot intervalul pus la dispoziție pentru înscriere, care debutează la data de 1 aprilie 2016.

Cetățenii români care doresc să se informeze cu privire la desfășurarea procesului electoral din străinătate pot consulta materialele informative alcătuite de AEP și MAE accesibile în secțiunile speciale de pe pagina de internet a fiecărei instituții (http://www.roaep.ro/vot_strainatate/vot_strainatate.html  și http://www.mae.ro/node/35931).

Ordinul ministrului afacerilor externe privind documentele care atestă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016 și formularul cererii de înscriere în Registrul electoral pot fi descărcate de pe site-ul MAE .

http://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2016/02/0112-13-15.pdf


 

CITITI  si articolele similare :

***************

revista-hai-romania-marinmihai-spania-mihaimarin-wordpress-c

CERSETORII

VOTURILOR DIN  DIASPORA

            Cand sunt in strainatate si mi-e greu,

            M-ajuta numai bunul Dumnezeu…

            Alesii nu ma-ntreaba de-am mancat,

            Vin doar la electorale, mestecand rahat ! :)

                                                    MARIN MIHAI (Spania)

marin mihai-spania-aforisme

*******************MUZICA :

Formatia Catharsis (Moldova) -Oameni de paie :

                           

 *****AFIS CULTURAL

12-21 mai ,BUCURESTI,SIBIU-EUROPAfest :

 

****

ACADEMIA ROMÂNO-AUSTRALIANĂ prezintă:

„DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE”, UN SPECTACOL DE MUZICĂ ŞI POEZIE ROMÂNEASCĂ

DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE - AFIS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A APARUT

REVISTA ART – EMIS,  Nr.24 /30 MARTIE 2016
Intrând pe adresa: http://www.art-emis.ro/ vă veţi afla pe prima pagină a revistei ART-EMIS, unde aveţi acces la oricare din articolele publicate
EDITORIAL – Ion Măldărescu – Margareta-„Buzdugan”, succesoarea „tronului”-fantomă
Acad. Dan Berindei – Constantin Stere, exponent al Naţiunii Române
Prof. univ. dr. George G. Potra (+) – Traian Vuia, pionier al aviaţiei mondiale (3)
Prof. Dr. Mircea Druc, Chişinău – Reîntregirea Patriei! (2)
Prof. Dr. Gheorghe Constantin Nistoroiu – Basarabia, Mireasa-martiră (2)
Lector univ. dr. Galina Martea, Olanda – Basarabia, model-simbol al suferinţei şi al nelegiuirilor sociale
Mihai Ivan, Spania – Poporul român înseamnă mai mult decât o statistică pe o coală  de hârtie!
LECTURĂ PLĂCUTĂ !
IOAN MALDARESCU
*****

Anunțuri