Invitatie la lansarea antologiei internationale de poezie´´ RELIEF STELAR /STELLAR RELIEF´´, dedicata poetului GRIGORE VIERU.Cartea a aparut la Editura ´´Armonii Culturale´´, sub coordonarea basarabencei MARIA TONU din Canada


https://i0.wp.com/armoniiculturale.ro/wp-content/uploads/2016/10/AFIS-LANSARE-660x905.jpg

INVITAȚIE LANSARE DE CARTE: RELIEF STELAR/ STELLAR RELIEF (antologie internațională bilingvă română-engleză dedicată lui GRIGORE VIERU) by MARIA TONU (Coordonator)

Biblioteca Municipală Adjud în parteneriat cu Editura Armonii Culturale vă invită să participați VINERI – 28 octombrie, ora 12.00 la sediul său din Str. Libertății, Nr. 7A (în parcul Municipal Adjud), la lansarea antologiei internaționale bilingvă (română-engleză) dedicată poetului GRIGORE VIERU, frumos intitulată RELIEF STELAR/ STELLAR RELIEF, coordonator: MARIA TONU (scriitoare, traducătoare engleză, română, rusă, Fondatoare și moderatoare a Cenaclului “Grigore Vieru” din Toronto, Canada).

Lansarea va reuni personalități importante ale vieții literare și culturale din țară și din diaspora, printre care se regăsesc: dr. VARVARA BUZILĂ – director științific al Muzeului Etnografic al Moldovei din Chișinău, ziaristul moldovean OCTAVIAN SCUTELNICU (medic osteopat Ploiești), PAVEL DAVIDOV (Canada), colecționar de artă (porțelan) și deținătorul unei impresionante colecții de cactuși, jurist MIHAI COSTIN (eminescolog, Fondatorul Salonului Internațional Eminescu – Palatul Parlamentului), pictorul bucureștean MIHAI CĂTRUNĂ (ilustratorul cărții). Bresla literară vrânceană va fi reprezentată la manifestare de GHEORGHE A. STROIA (în calitate de editor al cărții și moderator, membru al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe), IONEL MARIN (poet, fondatorul revistei internaționale de cultură BOGDANIA și al festivalului omonim) și ION CROITORU (umorist, epigramist). Manifestarea se va desfășura sub auspiciile doamnei director al Bibliotecii Municipale Adjud – prof. VALEA TATIANA. Invitați speciali: elevii Colegiului Național Emil Botta din Adjud

NU UITAȚI: VINERI – 28 octombrie 2016, ora 12.00 la BIBLIOTECA MUNICIPALĂ DIN ADJUD! Vă așteptăm, să ne bucurăm împreună de câteva momente de poezie și artă, secvențe ce vor deveni memorabile prin frumusețea și unicitatea lor!

Gheorghe A. Stroia

Armonii Culturale

……………………

In Antologia”Relief stelar”, ediţie bilingvă,  d-na Maria Tonu  din Canda (nascuta la Măcărești, Ungheni)a inclus scriitori români din R.Moldova, România, Australia, S.U.A., Canada etc.

…………

scurta prezentare- Grigore Vieru:

Imagini pentru grigore vieru poezii

ASPECTE DE LA LANSAREA CARTII LA MACARESTI-UNGHENI,SATUL NATAL AL MARIEI TONU :

––––––

Basarabeanca Maria Tonu promovează literatura românească în Canada/ INTERVIU

Imagini pentru maria tonu canada

arhiva 2013//„În 2007 am venit la Toronto în deplasare. Nu cunoșteam pe nimeni aici, am încercat să găsesc o comunitate viabilă, dar am înțeles că lumea este foarte ocupată, are griji mari și încearcă să supraviețuiască. Având experiența de ONG, având timp liber și adepți am creat Comunitatea Moldovenilor din Ontario. I-am consacrat, cu dăruire, ani buni de activitate…”

Am citit această prezentare pe blogul doamnei Maria Tonu. De asemenea, am aflat și despre unele activități pe care le organizează în Canada și am dorit să aflu mai multe despre un Om, care departe de casă își trăiește viața cu demnitate.

Stimată Maria Tonu, departe de Moldova, în Toronto, cât de frecvent se aude limba română?

Limba română este la ea acasă în cadrul comunităților, dar și în mass media din diaspora romînească din Canada. Imigranții au toate drepturile și libertățile de a-și păstra identitatea națională, valorifica și fortifica tezaurul din țara natală.

Sunteți fondatoarea și moderatoarea cenaclului „Grigore Vieru” din Toronto. Vă întruniți cu ocazii speciale ?

Ne întrunim trimestrial. Cenaclul este o platformă culturală. Colaboram cu cenaclul „Florica Batu Ichim” din Kitchener, moderat or Dumitru Ichim, preot si scriitor, cu editura „Altaspera”din Huntsville, director Boris Kriger, preot și scriitor cu rădăcini de neam la Ploiești, cu societatea „Limba Noastra cea Română” din Chisinau, președinte Valentina Butnaru, cu Asociația Culturală Română din Hamilton (Cîmpul Românesc), președinte Dumitru Rachițan. Organizăm concerte și întâlniri cu oameni de creație. A evoluat cu mare succes Mihai Ciobanu, artist al poporului din Republica Moldova. Amintesc și de evenimentele cu participarea lui O.Creangă, scriitor; D.Popescu, redactor „Observatorul”, P.Davydov, cercetător și autor de cărți despre cactusi, Toronto s.a.). Am făcut editări și lansări de carte, spre exemplu, volumul „Poetul din Stele” dedicat lui Grigore Vieru.

Am aflat din CV-ul Dumneavoastră, unul impunător, care include mai multe activități, că ați lansat cărti de poezie și proză, dar și didactice. În mare parte acestea fiind editate în Toronto. Pasiunea de a scrie vi se materializează mai usor departe de casă. Scrisul este un antidot la nostalgie pentru baștină ?

Scrisul este una din preocupările mele. Aici este ușor cu editarea lucrărilor. Am publicat și o monografie , teza de doctor în sociologie, elaborată în Republica Moldova, dar care a făcut anticamera 15 ani, ba la USM, ba la AȘM, fără nici o perspectivă de a fi susținută public. Spre regret, persistă încă multe deformări sociale în Republica Moldova. Cât privește nostalgia, pot spune că port mereu în suflet aroma plaiului natal. Suntem în veacul Internetului (îl consider a opta minune a lumii), care ne oferă acces la informație și comunicare. Zilnic ascult muzica de acasă, citesc știrile, privesc TV online. Desigur, avem pe masă bucate naționale, iar în casă cărți și simboluri dragi inimilor noastre.

În Canada sunt mai multe asociații de moldoveni. Este o colaborare armonioasă, va întruniți la festivități, evenimente mai importante ?

Desigur. Suntem o mână de copământeni risipiți printre arțarii Canadei, de aceea fiecare basarabean este un frate, o soră.

Cum v-ati acomodat în spațiul canadian și ce știu canadienii despre Moldova? Va implicați în viața societății a țării de reședință ?

Canada este o țară superbă în care conviețuiesc în pace și înțelegere imigranți din toate colțurile lumii. Promovez valorile noastre naționale prin intermediul Comunității Moldovenilor din Ontario pe care am fondat-o în 2009. Întreprind tot ce e posibil pentru o diplomație populară de calitate pe care o efectuez din 1983, prima mea calatorie peste hotarele Moldovei și pâna azi. În Republica Moldova am activat în Asociația Bolnavilor de Miopatie cu apartenență de membru în organizații internaționale ca: EAMDA, WAMDA, ALS International, participând la simpozioane internaționale în 11 țări. Peste tot am promovat imaginea pozitivă a Moldovei și am adus experiența acestor țări în contextul politicilor sociale de la Chișinau. În prezent particip activ în rețelele : LinkedIn, Facebook, Twitter, Canadian Ethnic Media Association (CEMA), Femei de Succes, rețeaua femeilor românce din Canada. Un exemplu este și conexiunea Comunității Moldovenilor din Ontario cu 43 autori din Diasporă în volumul „Poetul din Stele”, editat în 2012 la Toronto.http://www.moldova.org

…………………………………..

Basarabeanca – „Basarabie, nu plânge!”. Omagiu la 25 ani de la oficializarea Limbii Române

Imagini pentru BASARABIE NU PLANGE

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.