DIASPORA. De ce nu am motive să mă întorc în România?… Vă spun eu de ce !


 Imagen relacionada
 De ce nu am motive să mă întorc în România?… Vă spun eu de ce
—–

În România supraviețuiești, nu trăiești dacă nu ești născut într-un oraș mai mare și dezvoltat

Da, e frumoasă țara munților, mării, râurilor, ramurilor însă nu suficient ca să îmi schimb iar viața.

Nu este prima dată când explic de ce nu mai vreau să mă întorc definitiv în România. Sau cel puțin nu pentru foarte mulți ani. Că nu știi ce îți rezervă viitorul niciodată. Prima oară când am argumentat motivele refuzului meu de a mai trăi în țară am fost puțin mai dur în exprimare. De data aceasta încerc imposibilul, tot cu explicațiile: să o fac mai frumos dar și ironic. O ironie care mă doare însă mai mare e durerea față de cămașa de pe mine.

Imagen relacionada


Mi se pare o ipocrizie să nu recunosc faptul că România este o țară minunată. Oricum am scris sau vorbit despre ea și prin revista de aici și pe unde am apucat, la superlativ. Mă refer la tradiții, datini, obiceiuri, locuri foarte frumoase pe care nu le întâlnești oriunde.

 

Să nu exagerăm însă cu naționalismul fanatic, cum mai au câte unii obiceiul. Avem cea mai frumoasă țară din lume pentru că ne-am născut în ea nu pentru că suntem noi românii buricul pământului în toate cu locurile natale cu tot.

Resultado de imagen de bistrita record costume hora

Și ce mai munți falnici avem, câte mii de posibilități turistice, ce cultură vastă, istorie fabuloasă…da…le avem. Însă ce frumos e când ne ducem seara printre blocuri și nu mai știm cum să ne ferim de armatele de câini ai nimănui. Ce plăcere să mergi la țară în vreo 45-50% din gospodării și să ai nevoie de wc-ul din fundul curții. Sute de sate fără canalizare, autostrăzi pe bucățele niciodată terminate, gropi la tot pasul în carosabil, lucruri frumoase începute doar pe hârtie, niciodată terminate.

Resultado de imagen de pamflet taxe

Mutrele acre ale unor funcționari ai statului, plătiți din bani publici, sunt tot acolo, gata să se uite la tine de sus.

Dacă nu te uiți la nu știu ce televiziuni ultra politizate ești dușmanul poporului, în mintea unora. Nu am nimic personal cu aceste stații de emisie politică însă mai interesant mi se pare un meci din Serie A ori Bundesliga sau un film bun decât bolboroselile manipulatoare ale unora de pe sticlă. Prea multă politică la colțul uliții în țară, prea multă bârfă și lipsă de respect față de sportivi, pictori, muzicieni, inventatori. Toți agramații sunt pe sticlă de dimineața până seara. Așa că partea cu televizorul nu-i de mine.

Cât despre partea cu nivelul de trai, să fim serioși: În România supraviețuiești, nu trăiești dacă nu ești născut într-un oraș mai mare și dezvoltat. Ți-e teamă să intri într-un bar de exemplu prin nu știu ce cartier sau sat măcar să întrebi cât e ceasul, plină de violenți verbal și asistați social.

Ți-e teamă să te uiți la facturi când vezi că ori nu ai un venit suficient ori cauți degeaba un loc de muncă decent retribuit.

Ți-e teamă să te mai duci la popa când ai mortul pe masă, ți-e teamă să faci o feștanie, ți-e teamă să mai ieși pe stradă dacă spui ce nu îți place la cutare om important. Ți-e teamă să circuli cu mașina noaptea unde iluminatul este prost realizat ori când te trezești cu căruțele nesemnalizate în față prin beznă.

Resultado de imagen de caricaturi politicieni

Oamenii ăia care conduc țara se plimbă peste tot. Bravo lor, nu e problema mea asta. I-aș întreba însă, când s-au dus prin Occident, la câte wc-uri în curte fără apă curentă și canalizare au mers unde le-au văzut? Ce părere au de autostrăzile bine dotate pe unde au circulat? De ce nu mișcă ceva mai repede să fie și în țara noastră la fel?

Pentru ce să mă întorc în România, când aici trăiesc bine-mersi, chiar dacă muncesc din greu și nu e ușor, totuși nu plâng după bani când ies dintr-un market? Aici sunt respectat, străinii apreciază ce fac eu, câinii nu mă mușcă noaptea pe străzi și politicienii nu umblă cu minciuni și găleți și promisiuni din poartă în poartă să cerșească voturi doar în interesul lor. Aici mă simt iubit, apreciat, nu am parte de bârfe și jigniri. Acasă ești acolo unde te simți bine și te poți realiza. La noi, mai e mult până departe. Și discrepanțele dintre zone sunt mari. Uitați-vă cum trăiesc sau ce nivel există în județul Timiș comparativ cu Vaslui. Ori comparați Teleormanul cu, scuzați cacofonia, Clujul.

Resultado de imagen de peisaje romania

O fi România țara mea natală dar asta nu înseamnă că trebuie să accept foamea, corupția și nepotismul de dragul ei. Casa mea, pentru destul timp măcar, este exact asta de unde scriu. Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar e timpul să am grijă de mine și familia mea nu de interesele altora. Și țara de unde scriu, e superbă, mai ieftină și oferă altă mentalitate. Evident, nu uit niciodată de unde am plecat și mi-e dor mereu de plaiurile mioritice. Dar de altele de acolo nu mi-e dor.

Cum spuneam, vreau să simt că trăiesc nu că mă târâi de azi pe mâine.

sursa:      https://i2.wp.com/static.loon.ro/wp-content/uploads/2016/03/21121012/logo.png

selectie foto si video : MM

—–Acest articol reprezintă opinia autorului și nu exprimă în mod
obligatoriu și punctul de vedere al RHR 🙂 ——

Administratia Financiara- Realitatea din Romania

*******************************

Saraca tara saraca,
Aduna-ti romanii -odata !

https://mihaimarin.files.wordpress.com/2015/04/revista-hai-romania-marinmihai-spania-mihaimarin-wordpress-c.gif

Angela Rusu-Romanii is peste tot

Imagen relacionada
Anuncios

4 comentarios

 1. Un articol care lasă loc la multe întrebări şi răspunsuri, pro şi contra.

  “De ce nu am motive să mă întorc în România” –
  Ne-am întrebat vreodată, de ce au românii motive ca să trăiască în Romania?
  Oare ce-i ţine acolo? Nu sunt aceleaşi străzi pline de câini vacabonzi, aceleaşi baruri cu beţivi, aceiaşi violatori la fiecare colţ de stradă, mizeria pe care o îndură zilnic, lipsurile, căldura insuportabilă, lipsa de cultură, de respect, de civilizaţie, elevi plictisiţi? Ei de ce pot trăi în România? Noi nu putem, ei da. Ei sunt eroii, noi spectatori veniţi la un trai mai bun.

  Dacă am ales să trăiesc în afara graniţelor ţării noastre , ce motive mai am să vorbesc despre România?
  Aş fi curioasă să ştiu ce răspuns ar da un român de Acasă, la acest articol. Oare cum îndură ei sarcasmul cu care sunt zilnic întâmpinaţi la administraţia publică sau pe la medici şi, de ce nu aleg să părăsească toţi odată România?

  Când Spania a trimis primul val de români în ţară, ei s-au oprit în Germania pentru că mulţi dintre ei nu-şi închipuiau viaţa în România.
  Dacă şi Germania, într-o bună zi, va închide porţile românilor, atunci unde vom alerga? Într-o zi ne vom întoarce Acasă, sau dacă nu vrem, putem face schimb cu sirienii. (pare că ei sunt mai acceptaţi de Merkel decât românii)

  … Şi totuşi, când vine vorba să ne mândrim cu Ana Aslan, Petrache Poenaru, Nicolae C. Păulescu, Brâncuşi şi mulţi allţii, atunci strigă patriotismul în noi că suntem români. Uităm că ne aflăm la Roma, Berlin, Madrid sau New York.

  Oare nu cumva am devenit prea pretenţioşi de atâta străinătate?

  Deschiderea graniţelor, din 90 încoace, ne-a deschis ochii ca puii abia ieşiţi din găoace, care au văzut (ca şi Lot ajuns în Canaan), că sub cerul albastru există alte plaiuri mai mănoase, ape mai cristaline, munţi pe ale căror creste pasc vacile de culoare mov, dar oricât ” lapte şi miere ” ar curge în străinătate, niciodată iarba nu-i mai verde ca Acasă.
  E bine şi-n alte părţi, dar să avem grijă ca să nu devenim stâlpi de sare, după atâta străinătate
  o diasporeancă

  ( vă rog să nu publicaţi comentariul – mulţumesc)

  Me gusta

 2. Pai, stai acolo, nu te retine nimic, dar sa nu-ti mai vari nasul in treburile tarii.
  Cine iti da dreptul, sa alegi presedintele in locul meu, sa organizezi proteste de dincolo de granita, sa va mobilizati pe retele sociale ca sa manipulati tara asta in care traim noi? M-ai intrebat pe mine, cel de-acasa, ce presedinte vreau sa am si cine sa ma guverneze?

  Domnita asta a punctat foarte bine, la subiect, trist dar adevarat. O felicitari pentru modul de gandire.
  V-a scapat insa o greseala: cainii sunt ” vagabonzi” , nu ” vacabonzi”
  Doamne ajuta la tot romanul!

  Me gusta

 3. Mulţi sunt foarte supăraţi pe România, ţară de hoţi, de nenorociţi, dar cu greu, cu greu au terminat un liceu şi nici bacul nu l-au luat decât într-un mod foarte neglorios.
  Este o mare diferenţă între aşteptările pe care le avem şi învestiţiile noastre.
  Nu mai vorbi negativ despre ţara ta, dacă nu ţi-ai făcut timp să repari un gard rămas de mult timp în paragină, nu ai vopsit măcar un pom de pe marginea drumului, nu ai acoperit niciun ochi de apă, nu ai investit niciun ban pentru câteva doze de mâncare la câinii vagabonzi. Când ai curăţat ultima oară, de uscăciuni şi mizerie, o porţiune mică de pădure?
  “Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, întreabă ce poţi face tu pentru ţară”. KENNEDY
  o diasporeanca

  Me gusta

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.