Manifestări culturale organizate de Ziua Românilor de Pretutindeni


https://i0.wp.com/www.amosnews.ro/sites/default/files/styles/large/public/pictures/2017/05/zrp-_jpeg.jpg

SPANIA/Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, Direcția Românii din Afara Granițelor, alături de Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, Parohia Ortodoxă Română din Salamanca și Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, cu binecuvântarea Preasfințitului Timotei, organizează în data de 28 mai 2017, de la ora

https://i1.wp.com/icr.ro/uploads/images/posts/afis-salamanca-final.png

17.00, în Piața de las Ursulas, Salamanca, Spania, un spectacol de muzică populară și dansuri tradiționale românești cu participarea artiștilor: Elisabeta Turcu Juverdeanu, Elena Merișoreanu, Ilie Caraș, Florica Badea Stoica, Macedon Botarla, Ansamblul Someșu, Haiducii Vlădicii,anunță Institutul Cultural Român.

Resultado de imagen de Parohia Ortodoxă Română din Salamanca

Evenimentul continuă seria de acțiuni prin care ICR sprijină comunitatea de români din Salamanca, după ce anul trecut a donat școlii parohiale organizate prin Parohia Ortodoxă Română din Salamanca mai multe volume de carte românească, necesare copiilor români care frecventează cursurile de limbă, cultură și civilizație românească.

Grupului vocal barbatesc ´´Haiducii Vladicii´´ din Topoloveni -Colaj :Am o manda mititica, Tudorito nene, Da-i doamne si omului


Manifestări de amploare organizate si la Drobeta Turnu Severin, Cernăuți– Ucraina și Tel Aviv- Israel.

Resultado de imagen de ziua romanilor de pretutindeni

Manifestări de amploare dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni sunt organizate anul acesta de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni la Drobeta Turnu Severin, Cernăuți– Ucraina, Salamanca – Spania și Tel Aviv- Israel.

Evenimentele vor debuta  la Drobeta Turnu Severin în data de 23 mai 2017 cu ateliere de perfecționare pentru lectorii care predau limba predau limbă, cultură și civilizație românească în Timocul sârbesc. Cursurile vor fi susținute de profesori-formatori specializați în metodica, psihopedagogia şi didactica predării de la Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți și sunt organizate în parteneriat cu Protopopiatul Daciei Ripensis din Timoc și Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia “Ariadnae Filum”.  Vor fi abordate teme ce țin de cerinţele unui învăţământ performant, instrumente alternative și atractive de studiu a limbii, culturii și civilizației românești, dificultăți ale lectorilor din Timoc în abordarea subiectelor ce țin de identitatea românească. Programul cuprinde și o parte de practică pedagogică. Participanții vor asista la lecții deschise la Școala nr.7-Teodor Costescu din Drobeta Turnu Severin. Unitatea de învâțământ va semna și un protocol de colaborare  cu Protopopiatul Daciei Ripensis pentru realizarea de proiecte comune în viitor.

În data de 4 iunie 2017, la Cernăuți, Ziua Românilor de Pretutindeni va fi sărbătorită pe scena Teatrului Muzical-Dramatic “Olga Kobyleanska”. În acest context, comunitatea românească din regiunea Cernăuți va avea ocazia să participe la un eveniment cultural de anvergură ce va reuni pe aceeași scenă artiști români din nordul Bucovinei și România, care vor promova valorile populare românești autentice în cadrul unui concert extraordinar de muzică tradițională românească. Evenimentul este organizat de IEH, în parteneriat cu Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”, Liga Tineretului Român “Junimea” și  Consulatul General al României la Cernăuți.

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv în 28 mai, anul acesta. Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce își asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României, având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase. (amos news.ro)

******

revista-hai-romania-marinmihai-spania-mihaimarin-wordpress-c
**Doamne, ocroteşte-i pe români! Corul Unison, Braşov – România

 


GRECIA.ZIUA ROMANILOR DE PRETUTINDENI

DUMINICA, 28 MAI 2017, DE LA ORELE 17.30,

LA BIBLIOTECA  ASOCIATIEI  FEMEILOR ROMANCE DIN ATENA,

ZIUA ROMANILOR DE PRETUTINDENI ESTE SARBATORITA PRIN LANSAREA  ANTOLOGIEI BILINGVE (ROMANO-GREACA)  ´´POEZIA ESTE O CALATOARE´´,PRIN VERNISAJE DE PICTURA SI FOTOGRAFIE, RECITARI DE POEZIE, ALTE  MOMENTE ARTISTICE .VOR AVEA LOC DISCUTII  SI SE VA CIOCNI UN PAHAR DE VIN,DUPA CUM SUSTIN ORGANIZATORII.

https://i2.wp.com/www.asiiromani.com/wp-content/uploads/2017/05/18033340_1876719999269088_6235007239811563419_n-1.jpg

https://i0.wp.com/www.asiiromani.com/wp-content/uploads/2017/05/invitatie.png

https://i2.wp.com/www.asiiromani.com/wp-content/uploads/2017/05/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC.jpg

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Anuncios

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.