PROTEST DIASPORA.Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE ) îi cere prim-ministrului Mihai Tudose anularea amenzilor fiscale pentru românii din diaspora şi a dublei impozitări//Asociaţia Românilor din Italia cere Guvernului să nu-i amendeze pe românii din străinătate pentru lipsa declaraţiei fiscale


Resultado de imagen de FADERE

Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE ) îi cere prim-ministrului Mihai Tudose anularea amenzilor fiscale pentru românii din diaspora şi a dublei impozitări.

Federația reclamă că necompletarea unui formular birocratic prevăzut în noul Cod Fiscal dă bătăi de cap milioanelor de români din afara granițelor.

“Pe lângă amenzi, ei vor fi siliți să mai plătească odată şi în țară, unele taxe achitate deja în țările în care muncesc. Fiscul a prezentat un astfel de formular de schimbare a domiliciului fiscal care ar fi trebuit sa fie completat de către toți românii care au domiciliul în România și rezidența în străinătate. Considerăm că este o măsură premeditată şi absurdă de răzbunare împotriva milioanelor de români din diaspora. Nu trebuie uitat că toți cei din afară au plecat tocmai din cauza proastei administrări a țării şi a corupției clasei politice. Dacă prim-ministrul Tudose nu ține cont de drama acestor oameni siliți să trăiască departe de cei dragi şi să presteze munci inferioare pregătirii lor, ne aşteptam să aibă în vedere măcar interesul pentru atragerea uriaşelor sume care pot contrinui la stabilitatea exercițiului bugetar. În ultimii 10 ani românii din afară au trimis acasă in jur de 55 miliarde de euro”, precizează FADERE într-un comunicat.

“Mi se pare o strategie total eronată din partea guvernului. Credem că statul român ar trebui mai degrabă să se ingrijoreze de numarul uriaş al românilor plecați si de fapul ca ei nu mai vor să se intoarcă: suntem pe locul doi în lume privind numărul persoanelor plecate din țară, după Siria. Este inadmisibul dacă prin astfel de tertipuri cu formulare tăinuite îşi propun autoritățile noastre să contracareze faptul că în fiecare ora pleacă 9 adulți care nu se vor mai întoarce în țară, în foarte puțin timp în România nu va mai avea cine sa lucreze.

Este inadmisibil unde s-a ajuns. De vreo 5 ani tot circulă vești ca Statul Român urmează sa impoziteze incă odată in țară veniturile romanilor din diapora, chiar daca acestia plătesc impozit in țările unde lucrează. Iată că astăzi o parte din aceste zvonuri a devenit realitate”, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.  (Comunicat de presa FADERE)

update :

Asociaţia Românilor din Italia cere Guvernului să nu-i amendeze pe românii din străinătate pentru lipsa declaraţiei fiscale

CAPIMED România (Asociaţia Românilor din Italia) cere Guvernului să modifice ordonanţa care prevede amendarea românilor din diaspora pentru lipsa declaraţiei fiscale, se arată într-un document transmis ieri.
Asociaţia susţine că persoanele care lucrează fără contract de muncă sau în condiţii dificile nu îşi pot obţine rezidenţa fiscală în ţările în care au plecat şi sunt vizate de ordinul 30/2017, urmând să fie amendate cu sume între 50 şi 100 de lei, de la 1 ianuarie 2018.
„Am cerut Premierului României, Mihai Tudose, să analizeze cu atenţie situaţia românilor plecaţi în străinătate şi în loc să dispună măsuri de urgenţă pentru protejarea muncitorilor abuzaţi, guvernul a venit cu noi măsuri de taxare a celor mai săraci dintre conaţionalii noştri, dar cu zero soluţii pentru a-i ajuta. Doar în Italia erau, la sfârşitul anului 2016, 1.151.395 de români, conform datelor oficiale ISAT. De fapt, în Italia sunt peste 3 milioane de români, dintre care peste jumătate nu sunt înregistraţi cu forme legale. Creşterea numărului de români care pleacă anual în Italia este în medie cu circa 4% mai mare faţă de anul trecut, dintre care circa 70% sunt femei. Cei peste 1,5 milioane de români care merg să muncească în Italia fără contracte de muncă, dintre care peste 700.000 sunt femei, reprezintă un grup vulnerabil fără niciun fel de sprijin. Exact aceşti oameni năpăstuiţi vor fi cei afectaţi de măsurile fiscale prevăzute în Ordinul 30/2017”, se arată în comunicatul transmis.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a precizat că românii care pleacă din ţară trebuie să completeze un chestionar, în caz contrar fiind amendaţi cu sume care variază între 50 şi 100 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018.
Instituţia a specificat că în vederea stabilirii impozitării veniturilor transfrontaliere şi a rezidenţei fiscale în România, atât persoanele fizice străine cât şi cele române, au obligaţia completării unor formulare specifice.
Formularul este util autorităţilor fiscale române pentru stabilirea rezidenţei persoanelor fizice în România, dar şi cetăţenilor români care solicită autorităţilor fiscale române eliberarea unor formulare cerute acestora de către autorităţile fiscale din străinătate, precizează MFP.
Informaţiile din acest chestionar fac posibilă, de asemenea, aplicarea principiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor obţinute atât în România cât şi în străinătate, anunţă instituţia.
„Necompletarea acestui formular ar putea genera dificultăţi în ceea ce priveşte stabilirea modalităţii de impozitare a persoanelor fizice române. Astfel, dacă nu s-ar depune acest formular, cetăţenii români ar putea fi impozitaţi atât în România, cât şi în altă ţară în care îşi desfăşoară activitatea”, se arată în comunicatul transmis luni.

————

MAI PE LARG,IATA DESPRE CE E  VORBA,INTR-O STIRE DC NEWS :

AMENDĂ pentru românii care lucrează în străinătate. Măsura autorităților din țara noastră

Cine va părăsi România pentru mai mult de șase luni va fi obligat să declare la ANAF acest lucru cu 30 de zile înainte de plecare. În caz contrar riscă amendă între 50 și 100 lei.

De la începutul anului trecut, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, oamenii care se mută în străinătate pentru o perioada mai mare de șase luni sunt obligaţi să declare la ANAF schimbarea rezidenței fiscale. Acest lucru trebuie făcut înainte cu o lună de a pleca.

Lucrurile sunt simplu de făcut, adică se completează un chestionar în care persoana în cauză spune în ce stat va plăti taxe și impozite. Surpriza de-abia acum urmează: măsură a fost completată cu următorul articol: cei care care nu completează acest chestionar riscă amenzi între 50 și 100 de lei, informează Pro TV.

În plus, românii care nu completează acest chestionar pot ajunge şi în situaţia de a li se impozita veniturile, altele decât cele salariale, în ambele ţări. De anul viitor datele referitoare la românii care câştigă în străinătate ar urmă să fie comunicate automat autorităţilor române, mai scrie sursa citată. (https://www.dcnews.ro)

update

11.09.2017-MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE-

Având în vedere informațiile apărute în media privind instituirea unei obligații a cetățenilor români care pleacă din România de a completa un chestionar, nedepunerea acestuia fiind sancționabilă cu amendă de la 50 la 100 lei, facem următoarele precizări:

În vederea stabilirii impozitării veniturilor transfontaliere și a rezidenței fiscale în România, atât persoanele fizice străine cât și cele române, au obligația completării unor formulare specifice. .

Astfel, cetățenii străini care stau în România mai mult de 183 de zile, au obligația depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la plecarea din România”, cu 30 de zile înaintea plecării din România, pentru a nu putea evita plata obligațiilor fiscale în România.
Această prevedere legală există în legislația națională încă din anul 2012, fiind reglementată prin Codul fiscal. .

Formularul aferent chestionarului a fost stabilit prin Ordinul 74/2012. În iulie 2016, a fost actualizat acest chestionar, în sensul corelării acestuia cu prevederile legale din noul Cod Fiscal, care a intrat în vigoare la 1.01.2016. .

Acest formular este util autorităților fiscale române pentru stabilirea rezidenței persoanelor fizice în România, dar și cetățenilor români care solicită autorităților fiscale române eliberarea unor formulare cerute acestora de către autoritățile fiscale din străinătate. .

Formulare similare sunt utilizate atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât și în țările din afara Uniunii Europene. Astfel, acest formular este utilizat și în derularea schimbului de informații între autoritățile fiscale române și cele străine. .

Informațiile din acest chestionar fac posibilă, de asemenea, aplicarea principiilor internaționale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor obținute atât în România cât și în străinătate. .

Necompletarea acestui formular ar putea genera dificultăți în ceea ce privește stabilirea modalității de impozitare a persoanelor fizice române. Astfel, dacă nu s-ar depune acest formular, cetățenii români ar putea fi impozitați atât în România, cât și în altă țară în care își desfășoară activitatea. .

Menționăm că acest formular va putea fi depus și online.
Totodată, având în vedere că au fost primite numeroase sesizări care evidențiau că amenzile aplicate pentru neîndeplinirea obligațiilor de declarare erau mari, respectiv de la 500 lei la 1.000 lei, s-a luat decizia instituirii unei amenzi distincte pentru nedepunerea acestui chestionar, de 50 lei până la 100 lei, începând cu 1 ianuarie 2018. Scopul acestei măsuri este reducerea sancțiunii general aplicabile pentru nerespectarea unei obligatii declarative .

http://www.mfinante.gov.ro/

***

revista-hai-romania-marinmihai-spania-mihaimarin-wordpress-c
ALEXANDRU VLAHUTA-´´ANANGHIE (Nu-s parale !´´)/Muzica folk: MADALINA AMON :

ALEXANDRU VLAHUTA : ANANGHIE

Greu la deal, şi greu la vale,
Nu-s bucate, nu-s parale,
Toţi sunt lefteri,
Negustorii n-au afaceri,
Preoţii n-au cununii,
Moaşele n-au faceri.

“Biruri noi!” guvernul strigă,
Iar ţăranul: “Mămăligă!”…
Nu-s parale, nu-s:
Ce mai plănuiţi palate
Şi oraşe ca-n Apus?
Ştiţi voi ce-i la sate?

Lanurile-s părăsite:
Nici imaş nu-i pentru vite,
Apele-au secat.
Goi, flămînzi, copiii zbiară.
Gospodarii au plecat
În lume, să ceară…

Nu mai are cum ţăranul
Din pămînt să scoată banul,
Vouă să vi-l dea.
Foametea de pe la sate
Va să vie să mai stea
Şi-n cele palate!

 

Anuncios

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: