Diaspora.CRISTIAN PETRU BALAN (SUA)- STRĂVECHIUL TRON ÎNDOLIAT (În memoria Regelui Mihai I)//Carte de condoleanțe la Ambasada României în Regatul Spaniei în memoria Majestăţii Sale Regele Mihai I al României


Cristian Petru Bălan (SUA)-
 
   STRĂVECHIUL TRON ÎNDOLIAT
     (În memoria Regelui Mihai I)
https://i2.wp.com/www.rfi.ro/sites/default/files/styles/inside_content/public/articol/regele_mihai_0.jpg
FOTO : Scriitorul Cristian Petru Balan ia un  interviu  Regelui Mihai I, pentru Radio ´´Vocea Americii  ( in foto,si Regina Ana).
 
S-a-ndoliat drapelul peste al Țării plai
Și clopotele bat cu dangăt plin de jale,
Căci s-a mutat la ceruri Regele Mihai,
Sfârșindu-și lupta grea din zbuciumata-i cale…
 
A fost în fruntea Țării un demn conducător;
Respect avea oriunde: și-aici, și la dușmani.
Știa cum să-și impună prezența cu onor
Și își iubea poporul, ca vechii suverani.
 
Era-nțelept și harnic, lucrând chiar munci de jos
Sau prefera să fie pilot de încercare.
Era-n război sau pace un rege curajos,
Voind să facă Țara puternică și mare.
 
Dar bolșevicii roșii avură un alt plan
Și cu armata rusă, ei l-au forțat să plece…
Din depărtări, alături ne-a stat an după an,
Iar noua libertate l-a rechemat pe rege.
 
Cine-i cunoaște viața și lupta ce-a purtat
Vede în el monarhul din drame shakespeariene:
Noblețe, suferințe și-un sfânt dor devotat
Meleagurilor sale divine și perene.
 
De-aceea Țara-l plânge și pomenire-i face…
Mihai Întâi devine simbol de libertate!
Pe Dumnezeu ruga-vom ca să-l primească-n pace,
Căci va intra-n istorii pentru eternitate !

CRISTIAN PETRU BALAN (SUA)

Glen Ellyn, 8 dec. 2017
Anexez poemul meu „Străvechiul Tron îndoliat”, în acest videoclip însoțit de câteva imagini din viața regretatului Rege al României. Fondul muzical al prezentării este vechiul Imn de stat al României („Trăiască Regele!”), pe muzica lui Eduard Hubsch, compozitor român de origine germană, și pe versurile lui Vasile Alecsandri. Videoclipul a fost relizat în colaborare cu poeta Manuela Cerasela Jerlăianu. C.P.B.

ALĂTURI DE ÎNTREGUL POPOR ROMÂN, ÎMI EXPRIM SINCERE CONDOLEANȚE LA DISPARIȚIA MAJESTĂȚII SALE REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI (96 de ani), ULTIMUL LIDER POLITIC DIN FOȘTII CONDUCĂTORI DE STATE CARE SE MAI AFLA ÎN VIAȚĂ. MAJORITATEA ROMÂNILOR L-AU IUBIT, IAR CEI CARE L-AU CRITICAT NU AU ȚINUT SEAMA CĂ MAJESTATEA SA A FOST FORȚAT ȘI CHIAR AMENINȚAT DE MARILE PUTERI SĂ PROCEDEZE ALTFEL DECÂT VOIA. 
CONFORM REGULAMENTULUI CASEI REGALE, ÎN CAZUL CĂ S-AR REVENI LA MONARHIE, PRINCIPESA MARGARETA ESTE MOȘTENITOAREA TRONULUI.
AȘADAR, MARGARETA ESTE ACUM REGINA VIRTUALĂ A ROMÂNIEI !
Am vorbit cu Majestatea Sa direct, dar și la telefon, nu numai în calitate de reporter, ci și ca scriitor, ca profesor de istorie, deci ca unul care eram bine informat cum stau lucrurile în politica internațională și m-am convins că Regele Mihai își iubea patria în care s-a născut. El va fi înmormântat la Curtea de Argeș cu funeralii naționale de stat.
Fotografia anexată mă prezintă luând un scurt interviu Majestăţii Sale Regelui Mihai I de România pentru Postul de Radio Vocea Americii (VOA) de la Washington DC. Lângă noi este şi M. S.Regina Ana (de asemenea, mai era şi Principesa Margareta, dar nu apare în cadru). Poza a fost preluată din presa americană.

Cristian Petru Bălan,
Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România,
Membru titular al Academiei Româno-Americană și Științe și Arte

____________________

https://mihaimarin.files.wordpress.com/2015/04/revista-hai-romania-marinmihai-spania-mihaimarin-wordpress-c.gifDiscursul complet al Regelui Mihai in Parlamentul Romaniei 25.10.2011

Dupa 65 de ani Regele Mihai se adreseaza Parlamentului si Poporului Roman, azi 25 Octombrie 2011, in ziua in care Majestatea Sa implineste 90 de ani.
****
Remember.LA INTALNIRE CU ISTORIA -In 1992, ca simplu muritor,tanar si nelinistit,am trait un moment istoric unic, am avut marea sansa de a-l intampina  pe Regele MIHAI, la revenirea pe pamant romanesc, la Bucuresti. L-am vazut si l-am aplaudat de la  numai  20 de metri, atat la Biserica Sf. Gheorghe din centrul Capitalei,cat si in balconul hotelului ´´Continental´´ ,hotelul unde era cazat,de unde a salutat cu mare entuziasm multimea care il ovationa si unde si-a tinut scurtul discurs,probabil ca a fost conditonat sa nu vorbeasca prea mult  si sa plece in doar 3 zile,de catre puterea din 1992. Nu am mai vazut niciodata o asemenea intampinare magistrala ,romanii  din toata tara au inundat strazile  ca in poveste,manifestandu-si bucuria de a-si vedea pe viu  regele reintors acasa,dupa lungul exil la care a fost obligat de catre comunisti,in 1947. Asa de mare a fost bucuria romanilor,incat am crezut ca  Regele Mihai I  va urca iar pe tron ,ajutat de popor .
Mii de voci strigau puternic si pline de speranta ´´Monarhia ,salveaza Romania !´´,´´ Majestate,nu pleca,asta este tara ta !´´. Era un moment istoric prielnic, cand istoria Romaniei putea fi schimbata, dar s-a ratat revenirea la monarhie.Cred ca puterea din 1992 a murit de frica, zilele ei pareau  numarate,se putea intampla orice, nu putea stopa simpatia uriasa  a romanilor fata de Regele MIHAI…Nu sunt monarhist,dar traind in Spania in ultimii ani, vazand cat de bine o  duc tarile europene conduse de regi, poate ca si romanii ar fi avut o soarta mai buna daca Regele Mihai I ar fi reurcat pe tron.Avem nevoie de un conducator patriot,un arbitru plin de prestanta si corectitudine , care  sa tempereze golania si coruptia  politica, sa apere si sa dezvolte interesele Romaniei. (MM/Spania)
*****

Guvernul va stabili zile de doliu naţional în 14-16 decembrie, în memoria Regelui Mihai

Guvernul va stabili zile de doliu naţional în 14-16 decembrie, în memoria Regelui Mihai

Guvernul va aproba, în şedinţa de miercuri, o hotărâre pentru stabilirea a trei zile de doliu naţional, în 14-16 decembrie, în memoria Regelui Mihai.

Şedinţa Guvernului de miercuri a început cu ţinerea unui moment de reculegere în memoria Regelui Mihai.

Premierul a anunţat apoi că vor fi declarate trei zile de doliu naţional, în 14-16 decembrie.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabileşte că, în zilele de doliu naţional, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României şi drapelul Uniunii Europene.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

După Revoluţie, în România au mai fost declarate zile de doliu naţional în 12 ianuarie 1990 în memoria victimelor Revoluţiei, în 14 septembrie 2001 după atentatele din SUA din 11 septembrie, în 14 martie 2004 după atentatul de la Madrid din 11 martie în care au murit şi 11 români, în 8 aprilie 2005 după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, în 3 august 2007 pentru funeraliile Patriarhului Teoctist, în 18 aprilie 2010 în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei Lech Kaczynski şi numeroşi oficiali polonezi, în 26 iunie 2013 după accidentul de autocar din Muntenegru în care au murit 18 români şi în 31 octombrie – 2 noiembrie 2015 în memoria victimelor incendiului din Clubul ”Colectiv”. De asemenea, a fost zi de doliu naţional în 13 august 2016, când au avut loc loc funeraliile Reginei Ana, precum şi în 2 septembrie 2016, pentru victimele cutremurului din Italia în care au murit 292 de persoane, inclusiv 11 cetăţeni români.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi adus în ţară în 13 decembrie, la ora 11.00, iar în 16 decembrie, la ora 12.30 va avea loc slujba de înmormântare la Catedrala Patriarhală, iar la 18.45, va avea loc slujba de îngropare, la Curtea de Argeş.

Familia Regală a anunţat mare doliu pentru 40 zile şi doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu şi doliul se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale.

Regele Mihai I a murit marţi, la ora 13.00, ora României. Regele împlinise în 25 octombrie vârsta de 96 de ani.(NEWS.RO)

****update 12.12.2017

BREAKING NEWS: Anunț despre PRINCIPESA MARGARETA!

Principesa Margareta a ales să nu fie regină. Ce titlu va avea

Principesa Margareta a ales să nu folosească titlul de Regină. Fiica cea mare a regelui Mihai va fi Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei. Acesta este un titlu pe care chiar regele Mihai i l-a oferit personal şi atâta timp cât coroana va fi în exil şi România va rămâne republică, ea a decis să poarte acest titlu.

După funeraliile de săptămâna viitoare, Majestatea Sa Margareta va decide şi cine va face parte din componenţa Casei Regale, care va fi aparatul administrativ.

Prinţul Charles al Marii Britanii va participa la înmormânarea Regelui Mihai, sâmbătă, 16 decembrie, la noua Catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş.

La Bucureşti va sosi şi Regina Sofia a Spaniei, alături de Juan Carlos. Pe regina Sofia am văzut-o şi în urmă cu 6 ani, când regele aniversa 90 de ani şi se ştie că era verişoara preferată a regelui Mihai.(capital.ro)

***

Canonizarea lui Mihai. BOR explica de ce Regele nu poate fi trecut in randul sfintilor

regele 2

Dan Badic, fostul director al Casei Regale, a anuntat ca va propune canonizarea Regelui Mihai. Biserica Ortodoxa Romana a explicat, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, Vasile Banescu, ca fostul Suveran nu poate fi trecut in randul sfintilor.

Explicatia BOR este legata de faptul ca procesul de canonizare se face strict pe criterii religioase, si nu politice, motiv pentru care Regele Mihai, desi a fost „un model exemplar”, nu poate fi canonizat.

”O asemenea solicitare, o canonizare in Biserica Ortodoxa, poate fi facuta doar in urma respectarii unor criterii religioase. Regele Mihai ramane un tata model, nu numai al unei familii, ci si al unui popor. Este un model exemplar, dar din sfera politica nu putem transpune aceste lucruri in sfera religioasa”, a explicat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu, la Antena 3.

”O canonizare are criterii riguroase si presupune o personalitate mistica si o persoana profund religioasa. Nu putem amesteca sfera politicului cu cea religioasa”, a mai adaugat Banescu.

Purtatorul de cuvant al BOR afirma insa ca refuzul de a-l canoniza pe Regele Mihai nu reprezinta nicidecum o „desconsiderare a Majestatii Sale”. (aktual24.ro)

****

Carte de condoleanțe la Ambasada României în Regatul Spaniei

În memoria Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, șef al statului român între 1927 – 1930 și 1940 – 1947, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 870 prin care zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017 sunt decretate zile de doliu național.

În semn de ultim omagiu pentru Majestatea Sa, la sediul Ambasadei României la Madrid (Avenida de Alfonso XIII, nr. 157, 28016) va fi deschisă o Carte de condoleanțe în zilele de 14, 15 decembrie 2017 între orele 10.00 -13.00 şi 15.00 -17.30, şi 16 decembrie 2017 între orele10.00 -18.00. (http://madrid.mae.ro)

Anuncios

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: