Mesajul Ambasadorului României în Regatul Spaniei cu ocazia Zilei Limbii Române // Ionel CĂPIȚĂ ( Chișinău )- Poeme dedicate Limbii Române


HMesajul Ambasadorului României în Regatul Spaniei cu ocazia Zilei Limbii Române

Ziua Limbii Române, sărbătorită în fiecare an la 31 august, oferă românilor de pretutindeni un moment de bucurie pentru că, aşa cum spunea marele nostru poet Nichita Stănescu, „a vorbi despre limba în care gândeşti, este ca o sărbătoare”.
Vă invit ca în această zi, şi nu numai, să omagiem limba română, un element definitoriu de păstrare şi consolidare a identităţii proprii, precum şi un puternic factor de coeziune la nivelul marii comunităti românești din Spania.
A vorbi și a citi în limba maternă este un exercițiu de demnitate pentru orice român și tocmai de aceea vă încurajez să cultivați pasiunea pentru limba română și copiilor dumneavoastră.
Asigurarea şi facilitarea studiului limbii române în comunităţile româneşti şi în mediile academice din Spania constituie o prioritate constantă a Ambasadei României în Regatul Spaniei. Principalele programe derulate în acest domeniu, în parteneriat cu autorităţile spaniole competente şi cu instituţiile specializate spaniole şi din România, sunt Cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) din Spania – predate în 14 Comunități Autonome și de care beneficiază peste 7000 de elevi români, precum şi promovarea limbii și culturii în cadrul lectoratelor de limbă română ale universităților din Barcelona, Granada, Sevilla, Salamanca și din această toamnă, Madrid.

Ziua Limbii Române îmi oferă prilejul de a mulţumi publicaţiilor româneşti care apar în Spania, profesorilor de limba română, preoţilor români care slujesc aici, tuturor celor care aduc românii împreună în jurul cuvântului şi culturii româneşti. Tuturor le datorez recunoştinţa şi preţuirea mea.
La mulţi ani limbii române și vorbitorilor ei!

Gabriela Dancău
Ambasadorul României în Regatul Spaniei
———

Gheorghe Sion-Limba românească——

Ionel CĂPIȚĂ ( Chișinău ) -Poeme dedicate Limbii Române


—-—Grigore Vieru- In limba ta

Încă din anul 2013, România şi Republica Moldova aniversează, în comun, Ziua Limbii Române, în urma proiectului de lege propus şi promovat de senatorul Viorel Badea. 
——

Limba română este patria mea”- Nichita Stănescu, Respirări (1982)

„A vorbi despre limba în care gîndești, a gîndi – gîndire nu se poate face decît numai într-o limbă – în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decît exprimată în limba română. … Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte, îmi dau seama că ea o are! Această observație, această relevație am avut-o abia atunci cînd am învățat o altă limbă.”
„Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atît de proprie, atît de familiară, atît de intimă îmi este limba în care m-am născut, încît nu o pot considera altfel decît iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, odată este patrie de pămînt și de piatră și încă odată este numele patriei de pămînt și de piatră.”
“Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine viața se trăiește.”
“Cinstea vieţii mele şi idealul vieţii mele sunt acelea de a fi aşternutul pe care la nesomn să se poată odihni oricând sufletul ţării.
Visul vieţii mele este să fiu cina la care stă vorbirea ţării mele când îi este sete de un vin şi de un viu.”

Mircea Rusu Band-Iarba verde de acasă

——


——-

 

————
Recomandări carti,reviste,bloguri,asociații:

NATURA,publicație de ecologie,turism și cultura.

http://www.natura.md

—-—

Exclusiv😊 “ Licăr de cer” se numește volumul de debut semnat  de Otilia Rour – (Moldova /Germania),apărut recent la Editura “Notograf Prim” din Chișinău.

——

Patricia Mihăilescu Furstenberg ( Africa de Sud)

Patricia Mihăilescu Furstenberg,autoare de bestseller-uri,din Africa de Sud

Love For Books

———-—

Dragi prieteni, ascultători și simpatizanți ai Revistei Aspirații, vă invităm, azi, 31.08.2020, ora 15:30, ora României, la o emisiune dedicată în mod exclusiv  Limbii Române. Vă mulțumim, că sunteți alături de noi și vă așteptăm cu gândurile dvs. despre limba noastră română.

Realizator: L.G.Janik

https://radio-aspiratii.com/

Bună dimineaţa, Limbă Română !

———-

Mulțumiri pentru aprecieri!😊 Thanks for likes!

Revista The 3 H: Health,Hapiness,Healing

About

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.