Puternică explozie la o clădire din centrul Madridului, soldată cu 3 morți și 11 răniți


Puternică explozie la o clădire din centrul Madridului, soldată  cu 3 morți și 11 răniți 

La Madrid, pe str. Toledo 92, miercuri, în jurul orelor 15.00, s-a produs o puternică explozie  în blocul de 6 etaje al Parohiei Virgen de Paloma,din cauza scurgerilor de  de gaze la centrală  termică.

Au murit 3 persoane și 11 au fost rănite.Doi dintre cei care și-au pierdut viața au fost trecători pe stradă, iar  David Santos Muñoz , în vârsta de 35 de ani ,electrician, tatăl a 4 copii,se dusese la parohie să dea o mâna de ajutor la repararea centralei,defectă  din timpul furtunii  Filomena.

Bubuitura și flăcările au distrus total 4 etaje ale clădirii.La etajul superior ,mistuit acum de flăcări, locuiau 5 preoți,dar numai unul dintre ei a fost grav rănit,fiind transportat  de urgentă la spital.

Explozia a creat mare panică în rândul madrilenilor.Ea fost resimțită pe o rază de câțiva kilometrii. Mulți au  crezut că e cutremur. 

O martoră a declarat presei că a fost la un pas de moarte pe strada Toledo. In câteva secunde  după explozia blocului ,din cer ploua cu moloz și sticlă, totul s-a acoperit cu nori de praf și fum .

La fața  locului au sosit imediat autoritățile locale și serviciile de urgentă. Au fost mobilizați 120 de polițiști,9 echipaje de pompieri, SAMMUR Social și SUMMA 112. A fost o luptă dârză cu stingerea incendiului,cu evacuarea și acordarea primului ajutor răniților.

Din fericire, s-a întâmplat și un miracol. Clădirea distrusă a Parohiei se învecinează cu azilul de bătrâni “ Los Nogales” și cu Colegiul  “ La Salle la Paloma. Cei 56 de asistați  și elevii  au fost în mare pericol, dar s-au ales doar cu o spaimă. Elevii au avut norocul că erau în clase și nu au ieșit în curtea școlii pentru că era plină de zăpadă.

În scurt timp, colegiul și-a întrerupt orele și copiii au plecat acasă ,iar bătrânii ( unii erau bolnavi de Covid ) au fost evacuați și mutați  preventiv în alte azile, existând riscul unor explozii repetate la clădirea afectată, aflată la doi pași.

Deocamdată,  bilanțul victimelor și al răniților este provizoriu.Poliția caută cu câinii dresați  eventuali supraviețuitori  sub dărâmăturile  blocului care arată distrus  ca după un bombardament.

O amplă anchetă judiciară este în curs de desfășurare, se depun eforturi pentru a se depista cauzele reale ale declanșării exploziei.

Printr-o telegramă trimisă miercuri, papa Francisc a deplâns  tragedia care a curmat vieți, a produs pagube materiale și multă panică în centrul Madridului.

Marin MIHAI, corespondent Spania 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.